Onverzettelijk Atlético schakelt Barcelona uit

Na Real bereikt ook stadsgenoot Atlético halve finale.

Antoine Griezmann maakte beide doelpunten voor Atletico Madrid.
Antoine Griezmann maakte beide doelpunten voor Atletico Madrid. Foto Paul White/AP

Atlético Madrid heeft zich op basis van wilskracht, inzet en onverzettelijkheid ten koste van FC Barcelona geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Daarmee blijft het sprookje met coach Diego Simeone in de hoofdrol steeds maar weer nieuwe verbazingwekkende hoofdstukken opleveren.

Atlético Madrid maakte op woensdagavond in het eigen Calderón met een 2-0 overwinning de 2-1 nederlaag van de heenwedstrijd in Camp Nou goed. FC Barcelona werd daarmee onttroond als de houder van de Champions League. In de slotminuten werd Barcelona een strafschop onthouden na hands bij Atlético.

Atlético Madrid liep zich de afgelopen jaren keer op keer stuk op het aanvallende spel van FC Barcelona. De ploeg van Simeone wist de Catalaanse topclub vaak in de eerste helft goed partij te bieden, maar ging daarna doorgaans ten onder. Atlético ging in de fysieke strijd te vaak over de schreef waardoor spelers met rood het veld moesten verlaten. Zo ging het vorige week in de heenwedstrijd in Barcelona ook. Atlético Madrid was door een doelpunt van Fernando Torres verrassend op voorsprong gekomen, maar dezelfde Torres werd even later met twee gele kaarten weggestuurd. Het verzet van Atlético Madrid werd door Barcelona in de tweede helft gebroken. Toch wisten de colchoneros de schade beperkt te houden.

Levend mozaïek

Zonder de geschorste Torres begon Atlético woensdag als de underdog in Madrid. Het fanatieke publiek stelde zich nog meer dan bij normale competitiewedstrijden op als een twaalfde man. Toen beide elftallen het veld betraden vormden de fans een fraai rood-wit levend mozaïek. Op spandoeken stond de tekst: ‘Samen naar de overwinning’. En opnieuw steeg Atlético Madrid door de hartstocht van de aanhang en het passie in het spel in de eerste helft boven zichzelf uit. Het overwicht van de thuisclub werd beloond in de 36ste minuut toen topscorer Antoine Griezmann de 1-0 binnen kopte.

Atlético Madrid hinkte in de tweede helft op twee gedachten. De ploeg wilde hoe dan ook voorkomen dat Barcelona opnieuw een overwicht zou kunnen creëren. De nummer twee van de Primera División probeerde op de counter met de snelle Belg Yannick Carrasco en de listige Fransman Griezmann voor gevaar te zorgen. Een tactiek die maar beperkt werkte. FC Barcelona nam het heft in handen en ging op zoek naar de gelijkmaker. Atlético Madrid viel terug op waarin het elftal het beste is: het met man en macht verdedigen van het doel van topkeeper Jan Oblak. Atlético piepte en kraakte maar het elftal hield stand. In de slotfase besliste Griezmann het duel uit een strafschop. Net als de grote broer Real plaatste de volksclub uit Madrid zich voor de halve finales van de Champions League.

Madrid mocht zich deze week in meerdere opzichten op de borst kloppen als de voetbalhoofdstad van Europa. De stad heeft niet alleen twee ploegen bij de laatste vier het belangrijkste Europese toernooi, maar liet de wereld ook nog eens zien dat modern topvoetbal een feest zonder wanklanken kan zijn.

Overal politie

Ten overstaan van 80.000 toeschouwers maakte Real dinsdag een 2-0 uitnederlaag tegen VfL Wolfsburg met 3-0 goed. De aanhang van ‘de Koninklijke’ vierde het bereiken van de laatste vier als de zege van het jaar. De aanhangers van Wolfsburg klapten voor het dappere verweer van hun elftal. Ze lieten de stad heel. Een dag later stond de politie paraat voor het duel tussen Atlético en Barcelona, maar tot een clash tussen de Catalanen en Madrilenen kwam het niet.

    • Koen Greven