‘Nederland ligt dwars bij aanpak belastingontwijking’

Binnen een EU-werkgroep die strijdt tegen belastingontwijking geldt Nederland als een “notoire dwarsligger”.

Foto Jeroen Jumelet/ ANP

Nederland is al bijna twintig jaar een “notoire dwarsligger” bij de Europese aanpak van belastingontwijking. Dat concludeert Het Financieele Dagblad op basis van deels vrijgegeven documenten van de EU-werkgroep Primarolo die strijdt tegen schadelijke belastingpraktijken.

Deze werkgroep is eind jaren negentig opgericht, op initiatief van de Britse Labour-politica Dawn Primarolo en bestaat uit ambtenaren van de EU-lidstaten. De groep is ook bekend onder de officiële naam De Code of Conduct Group van de EU.

‘Nederland voert eenzame strijd voor fiscale voordelen’

Uit de notities blijkt, zo schrijft het FD, dat “Nederland een soms eenzame strijd voert om zijn fiscaal aantrekkelijke vestingsklimaat te behouden”. Een voorbeeld is het traineren van Nederland bij het maken van afspraken om te voorkomen dat multinationals misbruik maken van verschillende nationale fiscale stelsels om uiteindelijk nergens belasting te betalen.

Zo dreigde de Nederlandse vertegenwoordiger binnen de Primarolo-groep op 12 mei 2008 iedere voortgang bij de aanpak van deze zogeheten ‘hybride mismatches’ te blokkeren wanneer de suggestie wordt gewekt dat hierover overeenstemming is bereikt. Twee jaar later voert Nederland nationale verkiezingen aan als reden om een beslissing uit te stellen en in 2011 wil de Nederlandse vertegenwoordiger dat de kwestie op politiek niveau moet worden besproken. Het onderwerp zou niet geschikt zijn voor de ambtelijke werkgroep.

Ook recent, als EU-voorzitter, blokkeert Nederland plannen die belastingontwijking moeilijker maken. Zo zou Nederland een plan om belasting te heffen over winsten die buiten de EU laag zijn belast, hebben afgezwakt. Daarnaast keerde Nederland samen met Groot-Brittanië en België zich tegen een maatregel om te voorkomen dat dividend waarover nauwelijks belasting is betaald de EU uitstroomt. In 2010 ontkende Nederland “domweg” dat deze vorm van belastingontwijking een probleem is, zo schrijft het FD op basis van de notities.