Microsoft klaagt Amerikaanse overheid aan om toegang data

Volgens het bedrijf moeten gebruikers op de hoogte worden gesteld wanneer de overheid hun accounts hackt.

De Microsoft Campus in Redmond. Foto: Koen van Weel / ANP

Microsoft heeft de Amerikaanse overheid aangeklaagd. Volgens de softwaregigant overtreedt de overheid de Amerikaanse grondwet doordat het Microsoft ervan weerhoudt gebruikers op de hoogte te stellen wanneer de overheid een poging doet hun e-mails en andere documenten te lezen, meldt persbureau Reuters.

Microsoft wijst in de aanklacht op het vierde amendement in de grondwet, waarin staat dat mensen en bedrijven het recht hebben te weten wanneer de overheid hun eigendom doorzoekt of inneemt. Ook het eerste amendement, de vrijheid van meningsuiting, is volgens het bedrijf in het geding. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Microsoft kondigde waarschuwingen vorig jaar aan

Eind vorig jaar liet het softwarebedrijf weten gebruikers van onder meer e-maildienst Outlook.com op de hoogte te stellen als overheden geprobeerd hebben hun account te hacken. Eerder lieten andere bedrijven, zoals Facebook, Twitter en Yahoo, weten vergelijkbare maatregelen te hebben getroffen.

De aanklacht van Microsoft komt in een periode waarin de Amerikaanse overheid steeds vaker botst met de tech-industrie in het land over de privacyrechten van gebruikers. Zo was Apple enige tijd verwikkeld in een rechtszaak met de FBI over het hacken van de iPhone van de San Bernardino-schutter, die samen met zijn vrouw in december veertien mensen doodschoot. De Amerikaanse Justitie wilde toegang tot zijn iPhone, maar Apple weigerde uit angst een precedent te scheppen voor de inbreuk op de privacy van iPhone-gebruikers.

    • Etienne Verschuren