Met Hedwych van Groenendaal

Margot Poll belt met ondernemer Hedwyg van Groenendaal (44) uit Haaren die werd aangevallen door een buizerd

None

Wat is er gebeurd?

„Tijdens het hardlopen in het buitengebied van Haaren voelde ik opeens een roofvogel langszij suizen. Omdat hij me van achteren aanviel, zag ik hem niet aankomen.”

Wat deed je?

„Ik schrok vooral heel erg maar ik was niet bang. Ik dook wel weg toen hij er weer aankwam. Hij is vijf keer op mij af gekomen. Doorrennen leek me het beste. Ik had de telefoon in mijn hand omdat daar mijn loop-app op zit, en zo heb ik ook nog kunnen filmen. Toen ik uit het ‘open veld’ was, was ik safe. Hij heeft me ook niet aangevallen. Ik voelde dat ik geen prooi was maar dat hij me wel weg wilde hebben.”

Omdat?

„Omdat hij zijn territorium aan het verdedigen was. Daar heb ik alle begrip voor. Ik heb later met de boswachter de beelden geanalyseerd en het bleek dat ik recht op het nest van twee buizerds – dat bleken het te zijn – af aan het rennen was. Het is een natuurlijk gedrag van roofvogels om indringers te verjagen. Ik heb daar alle begrip voor.”

En nu?

„Tja, we moeten gewoon voorzichtig zijn.”

De boswachter wilde de weg afzetten om zo een rustgebied te creëren. Is dat gebeurd?

„Het gebied is te groot om af te zetten. De gemeente heeft nog op dezelfde dag waarschuwingsborden geplaatst met de tekst: ‘Broedend buizerdpaar vertoont aanvalsgedrag’.”

Dus toch?

„Zie het als een waarschuwing. Op internet las ik een stukje dat je met je armen zou moeten gaan wapperen en dat je machogedrag moet vertonen. Ik had een fel blauw vest aan – misschien trok dat zijn aandacht. Het wordt allemaal wat overdreven – de broedtijd is twee maanden. Ik neem gewoon een andere route.”

    • Margot Poll