Liverpool knikkert Dortmund in extremis uit Europa

De Britten scoren diep in de blessuretijd de bevrijdende 4-3 en gaan naar de halve finale. Ook Villarreal, Sjachtar en Sevilla gaan door.

Liverpool-spelers juichen na de beslissende 4-3.
Liverpool-spelers juichen na de beslissende 4-3. Foto: AP

Liverpool heeft zich donderdag vanuit een kansloze uitgangspositie naar de halve finales van de Europa League geknokt. De Engelse club won voor eigen publiek van Borussia Dortmund (4-3), na een achterstand van 1-3. Dat was voldoende na de 1-1 van vorige week in Duitsland.

Borussia Dortmund leidde binnen negen minuten al met 2-0, dankzij treffers van Henrik Mkhitaryan en Pierre-Emerick Aubameyang. Divock Origi bracht in de openingsfase van de tweede helft voor het eerst de spanning terug in de wedstrijd. Marco Reus zorgde echter snel weer voor 1-3.

Liverpool wilde van geen opgeven weten en knokte zich via Philippe Coutinho en Mamadou Sakho naar 3-3. De bevrijdende vierde treffer van Dejan Lovren viel in de slotminuut. Zo bleef trainer Jürgen Klopp met zijn nieuwe Engelse club alsnog de baas over de Duitse vereniging waarmee hij grote successen vierde.

Ook Villarreal, en Sjachtar door

Ook Villarreal en Sjachtar Donetsk bereikten donderdagavond de laatste vier in de Europa League. De Spaanse ploeg won met 4-2 bij Sparta Praag en de club uit Oekraïne was met 4-0 veel te sterk voor Sporting Braga. Beide halvefinalisten hadden ook al de eerste wedstrijd van het tweeluik gewonnen. Bij Sporting Braga was Ricardo Ferreira de grote schlemiel. Hij scoorde liefst twee keer in eigen doel.

Villarreal sloeg in de eerste helft van de uitwedstrijd tegen Sparta Praag meteen hard toe. Bij de rust leidde de Spaanse ploeg, die vorige week op eigen veld met 2-1 had gewonnen, al met 0-3. Cedric Bakambu, Samu Castillejo en Bruno Soriano kwamen tot scoren. Kort na de pauze was Bakambu opnieuw trefzeker. Daarna liet Villarreal de wedstrijd een beetje lopen en mede daardoor kon Sparta Praag via Borek Dockal en Ladislav Krejci nog twee keer doel treffen.

Sjachtar Donetsk leidde tegen Braga al bij de rust met 2-0 dankzij treffers van Darijo Srna (strafschop) en Ferreira (eigen doel). Na de rust verhoogden Viktor Kovalenko en opnieuw de ongelukkige Ferreira de score naar 4-0.

Derde winst Sevilla op rij?

Voor Sevilla is een unieke hattrick in de Europa League nog altijd mogelijk. De kampioen van 2014 en 2015 plaatste zich donderdagavond voor eigen publiek voor de halve finales. Dat ging in het Spaanse tweeluik tegen Athletic Bilbao met veel moeite gepaard.

Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 1-2, evenals vorige week in Bilbao. In de strafschoppenserie zegevierde de titelhouder alsnog: 5-4. Namens Athletic miste Beñat de vierde penalty.

In de 57e minuut opende Aritz Aduriz de score voor de bezoekers. Het was de tiende treffer van de schotvaardige aanvaller dit seizoen in de Europa League. Twee minuten later was het alweer gelijk dankzij Kevin Gameiro. In de tachtigste minuut dwong Raúl Garcia alsnog een verlenging af (1-2).

Ondanks grote kansen voor beide ploegen bleef het beslissende doelpunt uit, waarna doelman David Soria (redding) en Gameiro (winnende strafschop) de doorslag gaven van elf meter. (ANP)