Live meekijken: ‘s werelds eerste virtual reality-operatie

Beeld Medical Realities

Om 13.00 uur gebeurt het, in het Royal London Hospital. Dan begint chirurg Shafi Ahmed met het verwijderen van kankercellen uit de darm van een patiënt. Een operatie om zenuwachtig van te worden: niet omdat Ahmed onervaren is, maar omdat iedereen ter wereld mee kan kijken, in virtual reality (VR).

In de operatiekamer zijn twee camera’s opgesteld die 360 graden in het rond kunnen filmen. De VR-video is te bekijken via een telefoonhouder, zoals een Google Cardboard. Ook voor wie geen VR-bril heeft, is de operatie hier online te volgen.

Het is niet de eerste keer dat Ahmed technologie gebruikt in de operatiekamer. Twee jaar geleden experimenteerde hij met een Google Glass-operatie, waarbij toeschouwers vanuit het standpunt van de chirurg mee konden kijken (video hier). Zulke technologie helpt bij de training van artsen-in-opleiding, zegt Ahmed tegen de Britse krant The Guardian, omdat ze niet alleen iets meekrijgen van het daadwerkelijke operatieproces, maar ook van de houding van de chirurg, of (in VR) van de dynamiek in de operatiekamer.

De zorg experimenteert volop met virtual reality. VR-brillen helpen nu bijvoorbeeld al bij de behandeling van fobieën, zo schreef NRC-redacteur Wouter van Noort. Door situaties te simuleren met zogeheten Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) kunnen mensen met irrationele angsten een omstandigheid virtueel meemaken.

Er zijn daarnaast ook voorzichtige andere medische toepassingen van VR in ontwikkeling, maar vaak komt het niet verder dan wat experimenteren. Van Noort:

Dit soort testen zijn bepaald geen garantie voor succes. Toen de internetbril Google Glass een paar jaar geleden net uit was, werden in diverse Nederlandse ziekenhuizen ook daarmee proeven gedaan in operatiekamers. Verder dan een paar mediagenieke showcases is dat vooralsnog niet gekomen.

Kijk hier live mee met de operatie.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia