Kijken: de laatste acties van de legendarische Kobe Bryant

De laatste wedstrijd speelde hij woensdagavond in stijl, door maar liefst zestig punten bij elkaar te gooien.

De beroemde nummer 24 loopt van het veld na zijn laatste wedstrijd. Sean M. Haffey / AFP

Het was woensdagavond officieel een wedstrijd van LA Lakers tegen Utah Jazz, maar het ging eigenlijk alleen maar om het afscheid van speler Kobe Bryant (37). De ‘Black Mamba’, zoals hij ook wel genoemd wordt, wordt gezien als één van de beste basketbalspelers ooit.

Zijn allerlaatste wedstrijd speelde hij in stijl, door maar liefst zestig punten bij elkaar te gooien. Volgens het Amerikaanse ESPN had hij sinds 2009 niet zoveel gescoord. Het was een puntenrecord in dit seizoen; de LA Lakers staan er juist bar slecht voor binnen de NBA.

“Zoals vroeger”, riepen de commentatoren na de zoveelste mooie actie. “Dit is waar het publiek voor kwam”. Op de tribune zaten sterren als Jack Nicholson, Jay Z en David Beckham. Ook verschenen dertig oud-Lakers voor de wedstrijd. De bassist van de Red Hot Chili Peppers speelde het volkslied en op beeldschermen werd een eerbetoon vertoond.

Eind vorig jaar had Bryant aangekondigd met pensioen te gaan. Hij deed dat in een kort gedicht, getiteld Dear Basketball:

You gave a six-year-old boy his Laker dream
And I’ll always love you for it.

Redacteur Diederik van Hoogstraten beschreef Bryant eerder deze week als volgt:

“Sinds Lakers-basketballer Magic Johnson er in 1996 mee ophield, is zo’n bepalend gezicht niet uitgezwaaid. Alleen al vanwege Bryants trouw aan de stad en de club is hij een legende. Hij bracht zijn complete carrière bij de Lakers door, sinds hij begon als tiener in 1996. Los daarvan is de Black Mamba, zoals hij graag wordt genoemd, een meesterlijke speler.”

Lees het artikel over Bryant: Voor Kobe Bryant is het ‘bye bye love’

Bryant speelde in totaal twintig seizoenen met de LA Lakers. Hij behaalde vijf kampioensringen en werd twee keer olympisch kampioen. Op de topscorerlijst van de NBA eindigt hij op plek 3, onder Kareem Abdul-Jabbar en Karl Malone.

Bekijk een aantal indrukwekkende plays van Bryant:

In een lange speech na de laatste wedstrijd bedankte Bryant onder andere zijn vrouw en zijn twee kinderen. “Wat kan ik zeggen?”, zo eindigde hij. “Mamba out.”

    • Liza van Lonkhuyzen