Kiezers Zuid-Korea zadelen president Park op met impasse

Veel Zuid-Koreaanse kiezers lieten de conservatieven in de steek. Dat maakt regeren voor president Park Geun-hyi lastig.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hyi en haar conservatieve Saenuri-partij hebben een verrassende nederlaag geleden bij de parlementsverkiezingen van woensdag. De partij verloor voor het eerst in zestien jaar haar meerderheid in het parlement en moest zelfs dulden dat de belangrijkste oppositiegroepering, de sociaal-liberale Minjoo Partij, haar in zeteltal net voorbijstreefde: 123 tegen 122 zetels (in een parlement met 300 zetels). Het zal hierdoor veel moeilijker worden voor de regering om haar plannen aanvaard te krijgen.

De nederlaag van Saenuri, dat tot dusverre 152 zetels had, werd door velen vooral toegeschreven aan onvrede van de kiezers met het economische beleid van Park Geun-hyi. De vierde economie van Azië vertoont niet meer de hoge groei van vroeger en de vanouds lage werkloosheid is tot 4,9 procent gestegen. Van de jongeren onder de dertig jaar zit zelfs zo’n 12,5 procent zonder werk.

Analisten gaan ervan uit de uitslag de doodsteek betekent voor de economische hervormingsplannen van Park, die het onder meer makkelijker wilde maken voor ondernemingen om werknemers te ontslaan.

Op de achtergrond speelden nog andere zaken mee. De Saenuri-partij was verwikkeld in verschillende schandalen. Ook namen sommige Zuid-Koreanen aanstoot aan de autoritaire trekjes die zich steeds meer manifesteerden bij Park, dochter van een generaal die Zuid-Korea decennia lang met ijzeren hand bestuurde. Zo liet de president een linkse politieke partij verbieden en liet ze op scholen één door de staat samengesteld geschiedenisboek voorschrijven. Ook was een compromis dat ze met Japan bereikte over de zogenoemde troostmeisjes, seksslavinnen voor Japanse militairen tijdens de Japanse bezetting, niet geliefd.

Vooral in de betrekkelijk liberale hoofdstad Seoul moest Saenuri veel terrein prijsgeven.

De Zuid-Koreanen leken minder onder de indruk van de recente spanningen tussen hun land en Noord-Korea dan voorheen. Opiniepeilingen wezen uit dat de meeste kiezers het op zichzelf eens waren met de harde koers van Park jegens Noord-Korea na een nieuwe kernproef en raketlanceringen. Maar voor hen woog dit deze keer minder zwaar dan de economische perikelen van hun land.