Kamer wil snel adempauze voor mensen met schulden

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken tijdens een eerder debat in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken tijdens een eerder debat in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat / ANP

Mensen in de schuldhulpverlening moeten zo snel mogelijk een rustpauze krijgen waarin schuldeisers geen geld kunnen terugeisen. Een meerderheid in de Tweede Kamer kwam donderdag in een debat met staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) met deze eis.

Zo’n adempauze of moratorium van maximaal zes maanden is al sinds 2011 in de wet opgenomen, maar de maatregel is nog steeds niet van kracht. Klijnsma denkt de adempauze nog dit jaar te kunnen regelen. Volgens haar duurt het zo lang, als gevolg van „wetgevingscapaciteit” op haar ministerie.

Misbruik van de wet

Op deze verklaring reageerde een deel van de Kamer met hoongelach. Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) verklaarde samen met CDA-collega Pieter Heerma „in één avond” een initiatiefwetsvoorstel te hebben geschreven dat de adempauze voor schuldenaars sneller moet kunnen regelen. Zij gaat dat voorstel ook indienen, ondanks de toezeggingen van de staatssecretaris zelf actie te ondernemen.

„En ik zal het ook voorleggen aan de Raad van State: door zo lang te wachten met de uitvoering van de wet, lijkt me sprake van misbruik van de wet”, aldus Schouten. Behalve de CU drongen ook PvdA, CDA, SP en D66 aan op een snelle invoering. Coalitiepartij VVD benadrukte echter dat er juist strenge eisen aan een adempauze moeten worden gesteld. Volgens Kamerlid Perjan Moors moet zo’n moratorium „een uiterste redmiddel” zijn.

Klijnsma weersprak het verwijt van de oppositie dat het kabinetsbeleid veel mensen in financiële problemen heeft gebracht. Volgens een recent rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau leven 600.000 mensen in Nederland in armoede. „Het kabinet heeft de begroting op orde moeten krijgen, maar het heeft altijd goed naar de balans gekeken”, aldus Klijnsma. Zij wees erop dat het Rijk elk jaar 100 miljoen euro uittrekt voor armoedebeleid.