De Kennis van Nu NPO 2, 19.25-19.55u.

None

De Kennis van Nu is het wetenschapsprogramma van de NTR, gepresenteerd door Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel. In elke aflevering staat een (maatschappelijk) thema centraal en wordt uitgezocht hoe de wetenschap een bijdrage levert aan het vergroten van kennis en begrip over het vraagstuk in kwestie en bijdraagt aan een oplossing van een probleem.

Vandaag in de aflevering Topzwemmers: meten is winnen aandacht voor de rol van de toegepaste wetenschap in de topsport. In zwembad de Tongelreep in Eindhoven werkt een team (bewegings)wetenschappers nauw samen met Nederlandse topzwemmers. Met behulp van intelligente meettechnieken wordt bekeken hoe de techniek van de zwemmers verbeterd kan worden. Camera’s leggen elke beweging van de atleten vast en analyse van deze beelden helpt op individueel niveau de techniek te verbeteren en dus de snelheid te verhogen. Het gaat hierbij om details: het vinden van de ideale hoek voor de afzet van het startblok, de maximale duikdiepte en de mate van uitstrekken bij het keerpunt kan het verschil tussen goud en zilver betekenen.