Maanlanding tot Tsjernobyl: het NRC-archief is nu digitaal te doorzoeken

Waarover schreef NRC Handelsblad in 1972? En in 1983? Of op de dag van je geboorte? Vanaf vandaag is het hele archief van NRC Handelsblad van 1970 tot 1995 gratis digitaal te doorzoeken in Delpher, het digitale krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Dat zijn 7.280 kranten.

Zoeken in NRC Handelsblad kan hier. Kranten die ná 1990 zijn uitgebracht, zijn overigens gewoon via nrc.nl terug te vinden.

Het archief van het Algemeen Handelsblad, dat later met de Nieuw Rotterdamse Courant het NRC Handelsblad zou gaan vormen, is beschikbaar vanaf de oprichting in 1828 tot de fusie in 1970. Dit zijn 52.115 kranten, zoeken kan hier.

Ook een deel (21.618 kranten) van de Nieuw Rotterdamse Courant is gedigitaliseerd.

Om archieven op woordniveau te kunnen doorzoeken gebruikt de website software waarmee een computer ingescande pagina’s kan ‘lezen’ en tekst kan herkennen. Bij oudere documenten is dat lastiger - bijvoorbeeld als inkt is uitgelopen, of een onbekend lettertype wordt gebruikt. Daarvoor zet de KB vrijwilligers in.

Tussen de digitale krantenstapels zitten enkele bijzondere pagina’s. Zoals de voorpagina van het Algemeen Handelsblad, één dag voor de bevrijding in 1945 (“Berlijn gevallen“). Of de maanlanding (“Armstrong kon niet slapen“). We lichten enkele opvallende uitgaven uit.

    • Sterre van der Hee