Hallen-conservator geselecteerd voor de Biënnale Venetië

Xander Karskens, conservator hedendaagse kunst van het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem, wordt curator van het Finse paviljoen bij de komende editie van de Biënnale van Venetië.

Het project met de voorlopige titel The Aalto Natives dat Karskens samen met de kunstenaars Erkka Nissinen en Nathaniel Mellors had ingediend is geselecteerd om Finland in 2017 te vertegenwoordigen. Xander Karskens heeft eerder met Nissinen en Mellors gewerkt toen zij in 2015 en 2011 solotentoonstellingen in De Hallen Haarlem hadden. Het museum heeft ook werk van beide kunstenaars in de collectie.

The Aalto Natives, een door Mellors en Nissinen geproduceerde totaalinstallatie van video, sculptuur en licht is gekozen uit bijna honderd inzendingen

Xander Karskens is verheugd:

Het is een grote eer en een voorrecht de kans te krijgen voor Finland een project te ontwikkelen binnen de context van nationale vertegenwoordiging op wereldniveau en om te werken met twee van de origineelste kunstenaars van hun generatie.

Xander Karskens is sinds 2006 conservator hedendaagse kunst van het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem. Hij was in 2014 samen met kunstenaar Erik van Lieshout een van de vijf genomineerden om het Nederlandse paviljoen voor 2015 in te richten. In 2012 was hij al één van de genomineerden voor het Nederlandse paviljoen met een voorstel met dezelfde Nathaniel Mellors als kunstenaar.

    • Thomas van Huut