In beeld

Groots afscheid voor Kobe Bryant

Dear Basketball: You gave a six-year-old boy his Laker dream. And I’ll always love you for it. Met een eenvoudig liefdesgedicht maakte basketballer Kobe Bryant (37) in november bekend te stoppen met topsport. Vannacht speelde hij zijn laatste wedstrijd.
Alleen al vanwege Bryants trouw aan de stad en de club is hij een legende. Hij bracht zijn complete carrière bij de Lakers door, sinds hij begon als tiener in 1996.
Robert Hanashiro / USA TODAY Sports
Nummer 24 wordt ook in de rest van de VS gewaardeerd. Sinds hij aankondigde dat dit zijn laatste seizoen zou zijn, ontving Bryant zelfs in doorgaans vijandige steden als New York en Chicago staande ovaties.
AP / Alonzo Adams
De wedstrijd tegen de Utah Jazz wordt een big party en is al lang van tevoren uitverkocht. De wedstrijd zelf betekent overigens niets. De dit jaar machteloos spelende Lakers gaan op de laatste plaats eindigen.
Harry How / Getty Images / AFP
Op een bord buiten het Staples Center schrijven fans berichten aan Kobe.
AP / Jae C. Hong
De wedstrijd bijwonen is niet voor iedereen weggelegd. Het minimum voor een kaartje is 800 dollar voor een plek bovenin, zo ver van de vloer dat een verrekijker raadzaam is. Wie goed wil zitten moet omgerekend 8.700 euro neertellen voor een plaats aan het speelveld.
Robert Hanashiro / USA TODAY Sports
Hij is wereldwijd een sportheld. In Shenyang, China eren studenten aan een sportacademie Bryant met een straatschildering.
Reuters
Earvin 'Magic' Johnson spreekt het publiek toe voorafgaand aan de wedstrijd. Sinds Lakers-basketballer Magic Johnson er in 1996 mee ophield, is zo’n bepalend gezicht niet uitgezwaaid.
Sean M. Haffey / Getty Images / AFP
Met Magic Johnson verschijnen voor de match dertig oud-collega-Lakers. Bassist Flea van de Red Hot Chili Peppers speelt het volkslied.
AP / Jae C. Hong
Met grootheden als Larry Bird, Michael Jordan en Magic Johnson staat Bryant in de toptien van deze Amerikaanse sport.
AP /Mark J. Terrill
In zijn twintig seizoenen met de Lakers stapelden de markante statistieken zich op. Vijf kampioensringen. Achttien keer lid van het All Star-team. Nummer drie op de topscorerlijst van de NBA. Met Team USA won hij twee keer Olympisch goud.
Sean M. Haffey / Getty Images / AFP
De LA Lakers wonnen met 101-96 van Utah Jazz. Bryant scoorde 60 punten.
AFP / Frederic J. Brown
Black Mamba, zoals hij graag wordt genoemd, bracht zijn volwassen leven door in de NBA. Dit seizoen is gebleken hoe geliefd hij is, als een lankmoedige staatsman van de sport.
Gary A. Vasquez / USA TODAY Sports
En zo verlaat Kobe Bryant omringd door fans en pers, voor het laatst het speelveld.
Sean M. Haffey / Getty Images / AFP