Franse film Verhoeven geselecteerd voor Cannes

De Franstalige film Elle van regisseur Paul Verhoeven (77) is geselecteerd voor de prestigieuze hoofdcompetitie van het 69ste Cannes Film Festival in mei.

Paul Verhoeven praat met journalisten bij de opening van de Mondriaan tentoonstelling in Moskou, die onderdeel is van de Dutch Days in Moscow. ANP/Sergei Ilnitsky

Hij is niet de enige Nederlander in competitie: Michaël Dudok de Wit, die in 1994 een Oscar won met Father and Daughter, dingt mee in bijprogramma Un Certain Regard met animatiefilm The Red Turtle.

Verhoevens psychothriller, waarin de kordate zakenvrouw Isabelle Huppert in een kat-en-muisspel met haar verkrachter belandt, is Verhoevens eerste speelfilm sinds Zwartboek in 2006, groepsproject Steekspel niet meegerekend. In Cannes mag Verhoeven het opnemen tegen arthouse-grootheden als de gebroeders Dardenne, Pedro Almodóvar, Sean Penn, Jim Jarmusch en Jeff Nichols.

Filmfestival Cannes

Speciale gala’s heeft Cannes dit jaar toebedacht aan onder andere Steven Spielberg met zijn Roald Dahl-film BFG en Jodie Fosters thriller Money Monster met George Clooney. Woody Allens komedie Café Society opent op 11 mei het festival.

In 2013 werd een andere Nederlandse filmveteraan, Alex van Warmerdam, met zijn horrorsprookje Borgman toegelaten in de meest prestigieuze filmcompetitie ter wereld, als eerste Nederlander sinds Jos Stelling in 1975 met Mariken van Nieumeghen. (NRC)