Europese Persprijs voor NRC-correspondent

Gert van Langendonck kreeg de prijs voor een verhalenreeks waarin hij Syrische vluchtelingen op weg naar Europa volgt.

Gert van Langendonck is donderdagavond in Praag bekroond met een Europese Persprijs 2016. De correspondent Midden-Oosten en Noord-Afrika van NRC kreeg de prijs in de categorie The Special Award voor zijn verhalenreeks “Op naar Europa”, waarin hij een groep Syrische vluchtelingen volgt bij hun poging Fort Europa binnen te komen.

Van Langendonck deelt zijn prijs met journalisten van twee andere media: ook Andres Fjellberg en Tomm W. Christiansen van het Noorse Dagbladet en Amrai Coen en Henning Sussebach van Der Spiegel hebben gewonnen. Aan The Special Award - dit jaar een onderscheiding van de mooiste en beste journalistieke producties over de vluchtelingencrisis - hangt een geldbedrag van 10.000 euro. Ook de winnaars van de andere categorieën krijgen dat bedrag.

Over de verhalenreeks van Van Langendonck schreef de jury:

“Gert van Langendonck joined a party of refugees as they left Turkey and told their story, in short, revealing chapters, as they made their arduous way to Germany. Here, in a sense, was their entire trek across a sometimes welcoming, sometimes hostile Europe, told in memorable vignettes.”

Lees hier zijn serie verhalen en bekijk zijn filmpjes: Op naar Europa

In totaal werden acht producties bekroond in vijf verschillende categorieën. De Correspondent kreeg een eervolle vermelding in de categorie Investigative Reporting voor hun onderzoek naar de dubieuze rol van de Rabobank in Roemenië. De prijs ging echter naar de Franse Revue21-journalist Marion Quillard voor haar onderzoek naar de industrie achter verkrachte vrouwen in Congo.

Journalistieke kwaliteit waarborgen

De organisatie van de Europese Persprijs ontving dit jaar meer dan 500 inzendingen. 33 journalisten werden genomineerd, onder wie NRC-columnist en correspondent in Wenen Caroline de Gruyter. Zij dong met haar artikel “Hoe het linkse verhaal verdwenen is” mee naar The Commentator Award. Deze werd gewonnen door Financial Times-commentator Gideon Rachman.

Lees hier het verhaal waarmee Caroline de Gruyter werd genomineerd: Hoe het linkse verhaal verdwenen is

De prijzen voor “excellente journalistiek” worden sinds 2012 uitgereikt. Doelstelling van de stichting European Press Prize is om de kwaliteit van Europese journalistiek te waarborgen, aan te moedigen en te eren. De uitreiking is donderdagavond in Praag.

    • een onzer redacteuren