Europese landen willen zwarte lijst belastingparadijzen

Daartoe roepen ze de G20 op. Landen die niet mee willen werken aan meer transparantie moeten sancties opgelegd krijgen.

Protesten op IJsland tegen de premier, wiens naam opdook in de Panama Papers.
Protesten op IJsland tegen de premier, wiens naam opdook in de Panama Papers. Foto Stigtryggur Johannsson / Reuters

Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië vinden dat er een zwarte lijst van belastingparadijzen opgesteld moet worden, die niet mee willen werken aan het creëren van meer transparantie, meldt persbureau AFP. Als dat het geval is, moeten er aan die landen sancties opgelegd kunnen worden.

De landen hebben dat naar aanleiding van de Panama Papers donderdag voorgesteld aan de overige leden van de G20, de groep van negentien van de belangrijkste economieën ter wereld en de EU. Ook willen de vijf landen dat bekend moet worden wie aan het hoofd staan van lege bv’s. Nu is in veel gevallen niet duidelijk wie er achter een brievenbusfirma zit, waarmee mogelijk belasting wordt ontdoken.

De Franse minister van Financiën motiveerde het voorstel:

“Dit initiatief moet ertoe leiden dat er meer transparantie ontstaat over wie er profiteren van deze constructies en dat de sluier van geheimzinnigheid waaronder criminelen kunnen opereren wordt weggehaald.”

Een paar dagen geleden zei de Duitse bondskanselier Merkel al dat ze belastingontwijking en transparante financiën hoog op de agenda wil zetten als Duitsland volgend jaar de tijdelijke voorzitter van de G20 wordt.