Ecuador en Mexico de dupe van fiscale route via Nederland

Het Nederlandse belastingadvieskantoor Infintax helpt bedrijven en miljonairs uit Latijns-Amerika om geld weg te sluizen.

Foto Carlos Jasso/ Reuters

Er stromen jaarlijkse miljoenen dollars via Nederland weg uit landen in Latijns-Amerika. Vooral rijke Ecuadoranen en Mexicanen maken gebruik van een fiscale route door Nederland zodat ze in eigen land weinig tot geen belasting betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad op basis van informatie uit de Panama Papers.

Het Nederlandse belastingadvieskantoor Infintax speelt hierbij een belangrijke rol. Zij hebben meerdere constructies opgezet voor bedrijven en miljonairs om geld uit Latijns-Amerika weg te halen. Zo laten twee miljonairs uit Ecuador, een van de armste landen op het continent, miljoenen dollars via Nederland wegstromen om in eigen land dividendbelasting te ontlopen.

Nepcontracten voor Chinees staatsbedrijf

Ook het Chinese staatsbedrijf China International Water & Electric Corp (CWE), dat sinds 2008 een stuwdam bouwt in Ecuador, maakte gebruik van de diensten van Infintax om 32 miljoen dollar het land uit te sluizen. Hierbij zijn nepcontracten, nepfacturen en neprapporten opgesteld, zo schrijft het FD.

Infintax gebruikt hiervoor het Zwitserse bedrijf Yousee dat doet alsof het geologisch advies levert voor de bouw van tunnels. Daarvoor krijgt het op papier 32 miljoen dollar. Ecuador loopt hierdoor miljoenen aan belastinginkomsten mis, daarnaast stijgen de kosten voor de stuwdam die worden gedragen door het pensioenfonds van Ecuador.

De fiscus en de openbaar aanklager in Ecuador hebben laten weten dat ze een onderzoek instellen naar alle personen en bedrijven die voorkomen in de Panama Papers.