Drinkwater van het dak

Met een variant op de regenton kan iedere particulier regenwater dat van het dak af stroomt zuiveren tot drinkwater.

De ‘regenton’ waarin regenwater wordt omgezet in drinkwater, rechts naast een Heijmans 1-persoonshuis.
De ‘regenton’ waarin regenwater wordt omgezet in drinkwater, rechts naast een Heijmans 1-persoonshuis. Foto Heijmans

‘Over een tijdje kun je het bij de doe-het-zelfwinkel kopen”, zegt Albert Jansen. Hij heeft het over Hemel(s)water, een variant op de regenton waarmee iedere particulier van regenwater (hemelwater) drinkwater kan maken. Regenwater dat van het dak af stroomt wordt opgevangen in een bak en via een membraanfilter gezuiverd tot drinkwater. Het dak van een eengezinswoning levert 40 à 50 kubieke meter regenwater per jaar, voldoende voor de zuinige gebruiker met waterbesparende douche.

Hemel(s)water is een van de finalisten waaruit vandaag de winnaar van de ‘Challenge Stad van de Toekomst’ is gekozen. De wedstrijd helpt bij de uitvoering van experimenten voor stedelijke vernieuwing. Hemel(s)water wordt momenteel getest in het Ecodorp in Boekel en in de verplaatsbare eenpersoonswoning van Heijmans in Amsterdam.

Volgens voormalig TNO-onderzoeker Jansen, is regenwater schoner dan andere bronnen van drinkwater, zoals grond- en rivierwater, die vervuild zijn met medicijnresten en bestrijdingsmiddelen. Daardoor zijn er minder energie en chemicaliën nodig voor zuivering. Ook zou het systeem tekorten aan zoet water kunnen voorkomen.

Walter van der Meer, hoogleraar Innovatieve Waterzuivering aan de TU Delft en directeur van drinkwaterbedrijf Oasen, betwijfelt of het gezuiverde regenwater voldoet aan de eisen die aan drinkwater worden gesteld. Microbiologisch is het allemaal wel in orde – de gebruikte membranen zijn fijn genoeg om bacteriën en virussen uit vogelpoep tegen te houden.

Anders ligt dat voor zware metalen zoals lood uit loodslabben, zink van dakgoten en koper uit leidingen die in minuscule hoeveelheden oplossen in regenwater. Daarvoor kun je beter een nog fijner membraan gebruiken, denkt Van der Meer. Volgens Jansen is dat niet nodig, omdat de proef in het Ecodorp Boekel laat zien dat de gehalten aan zware metalen onder de norm blijven.

Regenwater is zacht water, dat wil zeggen dat het weinig of geen calcium en magnesium bevat. Erg is dat niet. Als mens heb je die stoffen nodig, maar drinkwater is niet de belangrijkste bron. Zuivel, granen, groenten en fruit leveren meer dan genoeg mineralen. Zacht water is dus niet ongezond, daarover zijn Jansen en Van der Meer het eens. Een bijkomend voordeel: je hoeft je koffiemachine minder vaak te ontkalken.