Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Nieuwe pakketbezorgers PostNL krijgen vast contract

Pakketbezorgers die vanaf nu bij PostNL gaan werken krijgen allemaal een vast contract aangeboden. De kleine zelfstandigen die het postbedrijf in dienst heeft mogen zelfstandig blijven, maar er zullen geen nieuwe zzp’ers meer worden aangenomen. Dat heeft directrice Herna Verhagen van PostNL laten weten in een interview met De Volkskrant.

De reden voor de aanpassing is volgens Verhagen dat postbezorgers in de toekomst steeds vaker bij mensen in huis zullen komen, bijvoorbeeld om een wasmachine aan te sluiten of een koelkast te vullen. Bij zo’n functie hoort hoge kwaliteit en dus een vast contract, aldus Verhagen.

Wat ongetwijfeld ook meespeelt is dat PostNL de afgelopen jaren veel kritiek kreeg van vakbonden over de schijnzelfstandigheid van de bezorgers: zij hebben geen sociale bescherming en zijn daarmee veel goedkoper dan vast personeel. Volgens FNV bespaarde PostNL dankzij contracten met zzp’ers jaarlijks ruim 30 miljoen euro.

‘Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl gaat naar de beurs’

Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, zou plannen hebben voor een beursgang. Dat meldt Bloomberg.

Het Nederlandse Takeaway.com is actief in tien landen, waaronder Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam. De waarde van de bezorgdienst wordt geschat op 1 miljard euro. Als de marktomstandigheden gunstig zijn zou de beursgang nog dit jaar kunnen plaatsvinden.

Takeaway.com werd meer dan vijftien jaar geleden opgericht door de Nederlander Jitse Groen. In 2014 haalde het bedrijf nog voor 73 miljoen euro aan investeringen binnen om een Duitse concurrent op te kopen.

Sterrenkok begint luxe patat-keten

Sergio Herman, voormalig eigenaar van het inmiddels gesloten Michelin-sterrenrestaurant Oude Sluis, gaat een vijftal patatzaken openen. De eerste komt in Den Haag en gaat in juni open. Dat meldt de Belgische zender VTM.

Volgens de topkok wordt de geserveerde friet ‘simpel, maar van topkwaliteit’. Hermans zegt zeker een half jaar gezocht te hebben naar het perfecte frietje en proefde honderden aardappelen en probeerde alle bakmethodes en sauzen uit. De luxe friettenten komen allemaal in Nederland.

Herman opende in 2010 strandhotel Pure C in Cadzand-Bad en in 2014 het restaurant The Jane in Antwerpen, dat ook al twee Michelin-sterren heeft.