Longreads

De voyeur die veel meer zag dan hij had gewild

Was hij een viespeuk of een amateurseksuoloog met een onconventionele aanpak? Gerald Foos kocht met zijn vrouw een motel in Colorado en plaatste in de plafonds van de kamers ventilatieroosters waardoor hij gasten kon bespieden.

Beeld iStock

Was hij een viespeuk of een amateurseksuoloog met een onconventionele aanpak? Het was in ieder geval de bevrediging van zijn eigen voyeuristische neigingen die Gerald Foos ertoe bracht om eind jaren zestig samen met zijn vrouw een motel in Colorado te kopen en in de plafonds van de kamers ventilatieroosters aan te brengen waardoor hij zijn gasten kon bespieden.

Schrijver en journalist Gay Talese (Frank Sinatra Has a Cold, Charlie Manson’s Home on the Range) kreeg ruim een decennium later, in 1980, een brief van Foos. Talese, een van de grondleggers van de new journalism-stroming, werkte op dat moment aan zijn boek Thy Neighbor’s Wife, waarin hij de Amerikaanse omgang met seksualiteit onderzocht en uitvoerig schreef over zijn eigen ervaringen bij de exploitatie van massagesalons in New York en zijn affaire met een buurvrouw in een nudistenresort in Californië.

Foos bood Talese zijn uitgebreide aantekeningen aan, waarin hij nauwkeurig vastlegde wat hij, gelegen op de zolder boven de bedden van zijn gasten, had geobserveerd. Hij documenteerde gepassioneerde jonge stellen, vreemdgangers, homoseksualiteit, en de opkomst van groepsseks in de jaren zeventig - maar ook veel ongelukkige huwelijken, drugshandel, en de vreemde manieren waarop zijn gasten op de wc-pot plaatsnamen.

Misantropie

Aanvankelijk wilde Talese weigeren - hij vond Foos’ schending van de privacy van zijn gasten immoreel en wilde Foos niet anoniem opvoeren - maar uit nieuwsgierigheid maakte hij toch een afspraak. Was wat Foos deed wezenlijk anders dan zijn eigen werk? Waren alle journalisten niet tot op zekere hoogte voyeurs?

Talese bezocht het motel, kroop met Foos over de zolder, gluurde mee door de ventilatieroosters (en werd daarbij bijna betrapt), en las pagina na pagina van diens notities. Die documenteerden niet alleen alle details over het seksleven van Foos’ gasten, maar ook hoe hij, geconfronteerd met hun oneerlijkheid, vuiligheid en egoïsme, een diepe misantropie ontwikkelde.

En de aantekeningen beschreven een moord.

Pas in 2013, na jarenlang contact, gaf Foos - inmiddels bejaard - zijn eis tot anonimiteit op. Het resulteerde in een lang en beklemmend artikel, dat deze week verscheen in The New Yorker.

Lees de longread van Gay Talese in The New Yorker hier : The Voyeur’s Motel (12.800 woorden, geschatte leestijd: 51 minuten)
    • Wieland van Dijk