Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Ciambella di castagne (kastanjetulband)

illustratie jet peters

Op vrijwel elke straathoek in Rome kun je gegrilde kastanjes krijgen. Veel Italiaanse dorpen hebben zelfs een eigen kastanjefeest. Ze smaken heerlijk in combinatie met kaki’s, die tegenwoordig gewoon verkrijgbaar zijn in de (grotere) supermarkt.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de tulbandvorm in en bestuif hem licht met bloem. Meng de kristalsuiker met de eieren. Voeg het vanille-extract en de honing toe en meng goed. Voeg al roerend de olijfolie toe en daarna de melk. Zeef het kastanjemeel, de bloem en het bakpoeder en voeg toe aan het beslag. Roer tot het beslag glad is. Giet het in een tulbandvorm en bak het 55-60 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Laat 5 minuten afkoelen. Keer de vorm daarna om en laat de cake helemaal afkoelen.

Snijd voor de saus de kaki’s doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Doe dit met de kristalsuiker in een pannetje en breng aan de kook. Laat 10-15 minuten koken op middelhoog vuur. Pureer het fruit met een staafmixer. Voeg maïzena toe en laat nog een paar minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg de boter toe. Roer tot de boter helemaal is opgelost. Laat de saus in een kom helemaal afkoelen. Schenk de saus over de tulband.

    • Sam de Voogt