TV maakt geesten rijp voor zwaardere politieacties

Onder de Radar: Speciale Eenheden in Actie (KRO-NCRV)

Al met al waren zo’n honderd professionals ingezet om de Dombo en de Kikker uit een schuurtje langs de A2 bij Born te halen. Toevallig zond KRO-NCRV de eerste aflevering van Onder de Radar: Speciale Eenheden in Actie uit op de eerste dag van het proces tegen Björn M. en Milo V. Drie dagen na de novemberaanslagen in Parijs hadden ze, met ieder zeven rum-cola’s in de mik, gezegd dat ze van IS waren. Het arrestatieteam trof naast een pan met twee spiegeleieren twee carnavalspakken aan in het schuurtje.

De documentairereeks van Jessica Villerius, specialist in spectaculaire onderwerpen, volgt de Dienst Speciale Interventies (DSI) geruime tijd. Daarin werken Defensie en politie nauw samen, in het hogere geweldsspectrum. In totaal komen ze zo&aposn 1500 keer per jaar in actie, dus ruim vier keer per dag.

Alleen commandant Remmert Heuff verschijnt herkenbaar in beeld, verder zien we alleen Villerius en zodanig gemonteerde actiebeelden, dat er weinig uit op te maken valt over techniek, werkwijze en strategie.

We zien dezer dagen veel mannen met bivakmutsen en een geweldsmonopolie in actie komen. Maandag begon de serie De Aanklagers (VARA), waarin Coen Verbraak een aantal officieren van justitie volgt. Verbraaks vaste socratische ondervragingen zijn dit keer ook aangevuld met sensationele beelden van arrestaties, het intrappen van deuren en de minder prettige aspecten van onderzoek op de plaats delict.

Verder toonde het NOS Journaal beelden van een oefening van speciale eenheden in de haven van Rotterdam en zagen we een hele dag Ardy Stemerding voor de ingang van Schiphol melden dat er nog weinig bekend was over een incident aldaar.

Later bleek er een Pool (eerst dakloos, na voortschrijdend inzicht een seizoensarbeider die zijn vlucht had gemist, maar in ieder geval ook met alcohol op) iets onverstandigs te hebben geroepen.

Je kunt in deze tijden maar beter het zekere voor het onzekere nemen en bij de minste of geringste verdenking van onraad zware middelen inzetten. Het lijkt er op dat de bereidheid van DSI en Openbaar Ministerie om televisiemakers toe te laten bij hun doorgaans met geheimzinnigheid omgeven werkzaamheden, te maken heeft met het creëren van draagvlak.

Angst dat terroristen ook hier zullen toeslaan is wellicht niet genoeg om ons vrede te laten hebben met het urenlang afsluiten van een luchthavenhal of een autosnelweg. We moeten ook weten wie dat uitvoeren.

Als je de adrenaline rond het optreden van de gemaskerde mannen die over ons waken wegdenkt, blijft er nuttige informatie over in Onder de Radar. Bijvoorbeeld dat alleen in Nederland Defensie en politie zo nauw samenwerken en dat in de Verenigde Staten een groot deel van het leger niet ingezet mag worden tegen de burgerbevolking.

De professionaliteit van de kleerkasten met automatische wapens en stormrammen in de hand zal in orde zijn, al valt dat in deze montage moeilijk te beoordelen.

Maar de rechtzaak tegen twee bezopen carnavalsgasten lijkt niet sterk en de andere getoonde arrestatie van een eerder voor moord veroordeelde drugscrimineel in Tilburg, leidde ook tot een sepot, wegens gebrek aan wettig bewijs. Er werden in zijn huis geen wapens aangetroffen.

    • Hans Beerekamp