Campagneleider Trump niet vervolgd voor mishandeling

Er is onvoldoende bewijs dat Corey Lewandowski journaliste Michelle Fields mishandelde.

Donald Trump heeft het in de media altijd opgenomen voor zijn campagneleider.
Donald Trump heeft het in de media altijd opgenomen voor zijn campagneleider. Foto: Charlie Neibergall / AP

Corey Lewandowski, campagneleider van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, wordt niet langer vervolgd voor mishandeling. Lewandowski werd verdacht van het mishandelen van journaliste Michelle Fields tijdens een persconferentie van Trump eind maart.

Volgens de aanklagers is er niet genoeg bewijs om hem te vervolgen, zo heeft openbaar aanklager Dave Aronberg donderdag laten weten tegenover persbureau AP:

“Hoewel er een duidelijke aanleiding was voor de arrestatie, is het bewijs onvoldoende om een strafrechtelijke vervolging te staven.”

Het onderzoek naar de kwestie wees uit dat Lewandowski Fields wel vastgreep, maar dat hij medeverantwoordelijkheid droeg voor het beschermen van Trump en dat daardoor onschuld in zijn handelen verondersteld mag worden.

Incident tijdens persconferentie

Op 8 maart probeerde de voormalige journaliste bij de Amerikaanse nieuwssite Breitbart Trump een vraag te stellen toen deze een net beëindigde persconferentie wilde verlaten. Toen de 42-jarige Lewandowski haar hardhandig vastgreep, hield Fields hier volgens een politierapport een blessure aan haar linker onderarm aan over.

Lewandowski heeft de aantijgingen altijd ontkend en Fields beschuldigd van het overdrijven en veranderen van haar verhaal. Hij zei in een reactie op de beslissing van het OM de “bedachtzame overwegingen en het professionalisme van de openbaar aanklager te waarderen”. Ook Donald Trump liet weten “tevreden” te zijn.

    • Etienne Verschuren