Bouterse: Suriname krijgt lening IMF

Om de financiële problemen van Suriname te verlichten is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bereid 478 miljoen dollar (bijna 424 miljoen euro) aan het land te lenen. Suriname zal dat geld gebruiken om de bijna lege staatskas te vullen.

Dat heeft president Desi Bouterse woensdag gezegd tijdens een persconferentie in Paramaribo, heeft de Surinaamse krant De Ware Tijd gemeld.

Ook andere buitenlandse instanties hebben toezeggingen gedaan voor financiële steun, zei Bouterse. Hij verwacht in totaal ongeveer 1 miljard dollar (zo’n 890 miljoen euro) te ontvangen. Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden het geld wordt geleend.

Suriname (in 2014 goed voor een bbp van omgerekend 6,3 miljard euro) heeft al meer dan een half jaar grote financiële problemen. Dat komt deels door de hoge overheidsuitgaven.

Volgens sommige schattingen kwamen in aanloop naar de verkiezingen in 2015 bijna 8.000 mensen in dienst van de overheid. Het aantal ambtenaren was met 40.000 op een bevolking van 560.000 mensen al tamelijk groot.

Ook maatregelen als verhoging van de ouderdomsuitkering, kinderbijslag en invoering van een sociaal zekerheidsstelsel kostten de staat veel.

Bouterse omschreef de economische situatie van het land in februari als „pompen of verzuipen”. Hij stak ook de hand in eigen boezem. „De inkomsten werden niet in de gaten gehouden en de uitgaven waren hoger dan de inkomsten. Er zijn fouten gemaakt”, zei de president.

Volgens zijn regering zijn de problemen ook ontstaan door de lage wereldmarktprijzen voor olie en goud, belangrijke exportproducten voor Suriname. De Surinaamse dollar is daardoor al meer dan 50 procent in waarde gedaald.

Het is nog onduidelijk wanneer Suriname de toegezegde financiële steun ontvangt.