Belgische ronselaar terroristen krijgt na beroep 15 jaar

Khalid Zerkani rekruteerde onder meer zelfmoordterroristen die zich opbliezen in Parijs en Brussel.

Foto Reuters

Khalid Zerkani, die verantwoordelijk is voor het ronselen van zeker achttien jongeren voor de strijd in Syrië, is in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel. Die straf legde het hof van beroep van Brussel Zerkani donderdag op, meldt persbureau AFP.

Ook terroristen die de aanslagen in Brussel en Parijs pleegden, vertrokken onder Zerkani’s invloed naar Syrië. In eerste instantie was Zerkani tot twaalf jaar veroordeeld.

Grootste ronselaar

Zelf is de 42-jarige Brusselaar Zerkani nooit in Syrië geweest. Hij heeft ervoor gezorgd dat Abdelhamid Abaaoud, die een grote rol speelde bij de aanslagen van november in Parijs, voor IS ging vechten in Syrië. Abaaoud werd bij een politieactie in Saint-Denis in november gedood. Ook Chakib Akrouh, die behoorde tot het ‘terrassencommando’ in Parijs en zichzelf opblies tijdens een politieactie in Saint-Denis, en Najim Laachraoui, die een zelfmoordaanslag pleegde op Zaventem, werden geronseld door Zerkani.

Tijdens zijn proces noemde federaal procureur Bernard Michel hem “de grootste ronselaar voor de jihad die België ooit heeft gekend”. Er loopt nog een rechtszaak tegen Zerkani. Daarvan wordt in mei een uitspraak verwacht.

Molenbeek

Zerkani, die Papa Noël - de kerstman - genoemd werd omdat hij jongeren die naar Syrië wilden vertrekken gul ondersteunde, ronselde de jongeren in de Brusselse gemeente Molenbeek, berucht om de vele jihadisten die er vandaan komen. De wijk was in de ban van twee Marokkaanse families die de drugshandel controleerden, zo schreef onze correspondent Gert van Langendonck eerder.

Jongeren die voor de families werkten, verdwenen in de cel als ze gepakt werden, de bazen bleven buiten schot. In dat krachtenveld kon Zerkani gedijen, schreef Van Langendonck:

“Daar waar klassieke salafisten jongens op het goede pad wilden brengen, moedigde Zerkani hen juist aan om diefstallen te blijven plegen. Onder meer het beroven van toeristen die in het Zuidstation van de trein stappen. In tijden van jihad zou dat geoorloofd zijn: het heet ghanima (oorlogsbuit). En het was voor de goede zaak: de opbrengst diende om mensen naar Syrië te sturen.”

    • Joram Bolle