Oxfam Novib: vijftig grootste Amerikaanse bedrijven ‘verstoppen’ 1.300 miljard dollar

De grootste vijftig Amerikaanse bedrijven hebben samen 1.300 miljard dollar ondergebracht in buitenlandse belastingparadijzen, onbereikbaar voor de Amerikaanse fiscus. De top 50, met onder meer American Express, Chevron, Coca-Cola, Dow Chemical, Goldman Sachs, Microsoft, Pfizer en Walt Disney, hebben meer dan 1.600 dochterondernemingen in de belastingparadijzen.

Dat blijkt uit een rapport van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib, dat donderdagochtend is gepubliceerd. Het rapport Broken at the Top is opgesteld door Oxfam America en komt op het moment dat belastingontwijking mondiaal in de aandacht staat door de onthullingen uit de Panama Papers.

Oxfam America onderzocht ook hoeveel overheidssteun de bedrijven ontvingen. In de periode 2008 tot 2014 ging het om 11.000 dollar. Voor elke dollar die de bedrijven in deze periode betaalden aan federale belastingen, ontvingen ze circa 27 dollar aan overheidssteun. Ze maakten samen 4.000 miljard dollar winst tussen 2008 en 2014.

De ontwikkelingsorganisatie schat dat 90 procent van de top 200 van mondiale ondernemingen gebruik maakt van belastingparadijzen. Oxfam roept regeringen op om samen een einde te maken aan belastingparadijzen. Multinationals moeten belasting betalen in de landen waar ze actief zijn en verplicht worden om openheid te bieden over hun geldstromen. (NRC)