Oxfam Novib: 50 grootste Amerikaanse bedrijven verstoppen ruim 1 biljoen dollar

De vijftig grootste Amerikaanse bedrijven hebben samen 1,3 biljoen dollar ondergebracht in buitenlandse belastingparadijzen, onbereikbaar voor de Amerikaanse fiscus. De top 50, met onder meer American Express, Chevron, Coca-Cola, Dow Chemical, Goldman Sachs, Microsoft, Pfizer en Walt Disney, hebben meer dan 1.600 dochterondernemingen in de belastingparadijzen.

Dat blijkt uit een rapport van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib, dat donderdagochtend is gepubliceerd. Het rapport ‘Broken at the Top’ is opgesteld door Oxfam America en komt op het moment dat belastingontwijking mondiaal in de aandacht staat door de onthullingen uit de Panama Papers.

Oxfam America onderzocht ook hoeveel overheidssteun de bedrijven ontvingen. In de periode 2008 tot 2014 ging het om 11 biljoen dollar. Voor elke dollar die de bedrijven in deze periode betaalden aan federale belasting, ontvingen ze circa 27 dollar aan overheidssteun. Ze maakten samen 4 biljoen dollar winst tussen 2008 en 2014.

De ontwikkelingsorganisatie schat dat 90 procent van de top 200 van mondiale ondernemingen gebruik maakt van belastingparadijzen. Oxfam roept regeringen op om samen een einde te maken aan belastingparadijzen. Multinationals moeten belasting betalen in de landen waar ze actief zijn en gedwongen worden om openheid te bieden over hun geldstromen. (NRC)