Beelden opgedoken van ontvoerde schoolmeisjes Nigeria

15 van de zeker 219 ontvoerde meisjes uit Chibok komen aan het woord. Met de video wil Boko Haram laten zien dat ze nog in leven zijn.

De Bring Back Our Girls beweging vraagt in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos aandacht voor het lot van de ontvoerde schoolmeisjes.
De Bring Back Our Girls beweging vraagt in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos aandacht voor het lot van de ontvoerde schoolmeisjes. Foto Utomi Ekpei/ AFP

Voor het eerst zijn beelden opgedoken van de Nigeriaanse meisjes die precies twee jaar geleden werden ontvoerd door Boko Haram. De video, die in handen is van de Amerikaanse televiezender CNN , is door de ontvoerders overhandigd aan onderhandelaars om te bewijzen dat de meisjes nog in leven zijn.

In de video komen vijftien van de zeker 219 ontvoerde meisjes aan het woord. Ze dragen een chador, een lang islamitisch gewaad, en zeggen hun naam. Twee moeders en een ontsnapt schoolmeisje hebben de beelden bekeken en herkennen de slachtoffers. De beelden zouden zijn gemaakt op 25 december 2015.

BringBackOurGirls

De Nigeriaanse autoriteiten onderzoeken de video. Het is volgens de minister van Informatie, Lai Mohammed, nog maar de vraag of de beelden daadwerkelijk vier maanden oud zijn. Zo laat hij weten aan CNN. “De meisjes lijken na twee jaar ontvoering niet gestresst en zien er nog ongeveer hetzelfde uit”.

Twee jaar geleden, in de nacht van 14 op 15 april, werden in een school in de noordoostelijke stad Chibok 276 schoolmeisjes ontvoerd. Bij die actie kwamen een politieagent en een soldaat om. Van de ontvoerde schoolmeisjes wisten 57 van hen te ontsnappen. Begin mei claimde Boko Haram-leider Abubakar Shekau dat zijn beweging de meisjes had ontvoerd. Hij liet verder weten dat ze worden verkocht en uitgehuwelijkt.

Aanvankelijk nam de Nigeriaanse overheid onder toenmalig president Goodluck Jonathan weinig actie. Een internationale campagne onder de naam “BringBackOurGirls” zorgde voor wereldwijde aandacht voor het lot van de Nigeriaanse schoolmeisjes. Huidig president Muhammadu Buhari maakt meer werk van de strijd tegen Boko Haram. Hij onderhandelt met de terreurorganisatie over de vrijlating van de meisjes en zou bereid zijn om een aantal gevangenen vrij te laten.

    • Huib de Zeeuw