Aangehouden verdachte Schiphol vrijgelaten

De 25-jarige Poolse dakloze moet op 21 juni terechtstaan voor het doen van een bommelding.

Leden van de marechaussee bewaken Schiphol na een melding van een verdachte situatie.
Leden van de marechaussee bewaken Schiphol na een melding van een verdachte situatie. Foto Michel van Bergen/ ANP

De Poolse man die dinsdagavond werd opgepakt op Schiphol vanwege een “verdachte situatie” is donderdag vrijgelaten met een dagvaardiging. Dat meldt het Openbaar Ministerie Noord-Holland. De 25-jarige dakloze zei tegen de marechaussee dat hij een terrorist was waarna een gedeelte van de luchthaven, inclusief de bus en taxi-standplaats, werden ontruimd.

Hij moet op 21 juni terechtstaan voor het doen van een bommelding. Ook wordt hij verdacht van diefstal.

Verdachte was onder invloed

De man, die onder invloed van alcohol was, werd aangehouden toen hij tegen de marechaussee op de luchthaven zei dat hij een terrorist was. Hij ontkende eerst dat hij een bom had, daarna bevestigde hij deze vraag. Hierop werd hij aangehouden en besloot de marechaussee om verschillende delen van het vliegveld, zoals parkeerplaatsen en een busplatform voor Schiphol Plaza, te ontruimen. Honderden reizigers konden daardoor de luchthaven niet verlaten.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingeroepen om zijn twee rugtassen te controleren. In een een eerste selectie sloeg een snuffelhond aan op zijn rugzakken, nader onderzoek wees uit dat er geen gevaarlijke stoffen in zaten. Wel bleek een van de rugzakken gestolen te zijn.

    • Huib de Zeeuw