Wiebes verdubbelt boete voor zwartspaarders na Panama Papers

Het verzwijgen van vermogen in het buitenland gaat het kabinet per 1 juli zwaarder beboeten.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) verhoogt de boete op zwart vermogen. Nu moet nog een boete van 60 procent op de ontdoken belasting betaald worden als men verzwegen vermogen, doorgaans verstopt in het buitenland, vrijwillig bij de fiscus meldt. Per 1 juli wordt dat 120 procent. Dat maakte Wiebes dinsdag bekend in de Tweede Kamer.

Deze stap volgt direct op de onthullingen uit de Panama Papers, de uitgelekte documenten van het Panamese trustkantoor Mossack Fonseca waarmee wereldwijd journalisten aangesloten bij het consortium ICIJ financiële constructies in belastingparadijzen blootlegden.

De boete komt bovenop de normale belastingaanslag. Vorig jaar, per 1 juli 2015, werd de boete al verhoogd van 30 naar 50 procent van de ontdoken belasting. Vóór 1 juli 2010 was dit nog 15 procent. Mogelijk volgen in de toekomst meerdere verhogingen, waarschuwde Wiebes. Als men niet vrijwillig inkomsten, vermogen of erfenis opgeeft, kan de boete al oplopen tot 300 procent.

Wiebes benadrukte dat de Belastingdienst vanaf 2017 van bijna honderd landen meer gegevens kan ontvangen. Onder de Common Reporting Standard hebben de landen afgesproken dat belastingdiensten meer financiële gegevens gaan delen. In alle EU-lidstaten zijn financiële instellingen dit jaar al begonnen met het vaststellen van het fiscale woon- of vestigingsland van hun klanten.

„Het spel is klaar”, aldus Wiebes. „Verstoppen kan dus niet langer. Mensen die geld verborgen houden in het buitenland, lopen onherroepelijk tegen de lamp.”

Wiebes zei dat de Belastingdienst trappelt om met de gegevens uit de Panama Papers aan de slag te gaan. Naar verwachting publiceert ICIJ begin mei een lijst met namen en bedrijven.