Nieuwe arrestaties in molotovzaak moskee

Het gaat om twee Enschedese mannen. Eerder werden al een 33-jarige man en een 27-jarige vrouw opgepakt.

Screenshot Google Streetview
Screenshot Google Streetview De moskee in Enschede

De politie heeft nog eens twee verdachten opgepakt in verband met het onderzoek naar het gooien van molotovcocktails naar een moskee in Enschede. Het gaat om een 24-jarige man en een 36-jarige man uit Enschede. Eerder werden al een 33-jarige man en een 27-jarige vrouw opgepakt, in dezelfde zaak. Zij zitten nog vast.

De twee mannen die nu zijn opgepakt zouden volgens de politie betrokken kunnen zijn bij samenspanning en “voorbereiding van brandstichting met een terroristisch oogmerk”. Een woordvoerder van de politie sluit echter niet uit dat de twee mannen ook daadwerkelijk molotovcocktails hebben gegooid, zoals de verdenking ook luidt tegen de eerder opgepakte 33-jarige man.

Tijdens diens voorgeleiding bij de rechter-commissaris betoogde het OM dat hij moet worden vervolgd voor een poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. Hij zou een deel van de bevolking vrees hebben willen aanjagen; een voorwaarde om hem een terroristisch oogmerk ten laste te leggen.

Dreigbrieven

Eind februari werden er meerdere molotovcocktails naar de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede gegooid. Er waren mensen in het gebouw, onder wie kinderen. De uitgebroken brand kon snel worden geblust door een aanwezige.

In de week voor het incident in Enschede werden er dreigbrieven naar verschillende moskeeën gestuurd. Daarin stond onder meer “Binnenkort hoog bezoek!! Varkens.” en “Islam is valse en duivelse religie”. De moskee in Enschede ontving geen dreigbrief.

    • Joram Bolle