‘Wapenleverancier van Coulibaly opgepakt’

Coulibaly vermoordde vorig jaar vier mensen in een koosjere supermarkt in Parijs.

Agenten bewaken de joodse supermarkt Hyper Cacher in het oosten van Parijs, een dag nadat hier een gijzeling plaatsvond. Foto Pierre Crom / ANP

In Spanje is een Fransman gearresteerd die vermoedelijk wapens heeft geleverd aan de terrorist Amedy Coulibaly, die in januari vorig jaar vier mensen vermoordde in een koosjere supermarkt in Parijs. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag laten weten.

Twitter avatar interiorgob Ministerio Interior #ÚLTIMAHORA @policia detiene en #Málaga al suministrador de las armas q usó el yihadista Amedy Coulibaly para cometer los atentados de París

Volgens het ministerie werd de 27-jarige man dinsdag aangehouden in de regio Malaga tijdens een gezamenlijke operatie van Spaanse en Franse politie-eenheden. Er gold een Europees arrestatiebevel tegen de Fransman. Bij de operatie werden ook een Servische en Montenegrijnse man aangehouden, die verdacht worden van wapenhandel.

De arrestant ontkende woensdag wapens te hebben geleverd aan IS-sympathisant Coulibaly. Wel zei hij te zullen meewerken aan een eventuele uitlevering aan Frankrijk.

Charlie Hebdo

Coulibaly werd vorig jaar terwijl hij een groep mensen in de supermarkt gegijzeld hield door de politie gedood. Zijn moord- en gijzelactie volgde enkele dagen op de aanslag op de reactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Daarbij schoten twee moslimterroristen twaalf mensen dood. Voor zijn gijzelactie vermoordde Coulibaly ook een politieagente.

Coulibaly zwoer in een video die na de aanslagen online verscheen trouw aan jihadistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De broers Kouachi, verantwoordelijk voor het bloedbad op de burelen van Charlie Hebdo, zouden juist zijn geïnstrueerd door de Jemenitische tak van Al-Qaeda.

    • Casper van der Veen