While you were sleeping... in the US

Topman Verizon moet niks hebben van bemoeial Bernie Sanders

Bernie Sanders moet praten over zaken waar hij wel verstand van heeft, vindt de topman van Verizon. De presidentskandidaat sprak zich vandaag positief uit over een staking van werknemers bij het telecombedrijf.

AFP PHOTO/Jewel Samad

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

In de gehele Verenigde Staten legden gisteren zo’n veertigduizend vakbondsleden het werk neer bij Verizon. Deze werknemers werken vooral voor de divisies die zich bezighouden met vaste lijnen, een uitstervende tak bij de telecomprovider. Maar erger dan de georganiseerde staking was de steun die Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders ervoor uitspraken in New York, schrijft CNBC.

https://youtu.be/eeBsxqWmZxs

Dat kon niet ongestraft blijven, vond Verizon CEO Lowell McAdam. In een LinkedIn blognam hij de socialistische senator uit Vermont op de korrel. De topman beschuldigde de politicus ervan “verachtelijk ongeïnformeerd te zijn” Sanders beschuldigde het bedrijf ervan inkomstenbelasting te ontduiken. McAdam:

His [Sanders] first accusation – that Verizon doesn’t pay its fair share of taxes – is just plain wrong. As our financial statements clearly show, we’ve paid more than $15.6 billion in taxes over the last two years – that’s a 35% tax rate in 2015, for anyone who’s counting. We’ve laid out the facts repeatedly and did so again yesterday (see “Sen. Sanders needs to get his facts straight” at Verizon.com/about/news). The senator has started to fudge his language – talking of taxes not paid in some unspecified “given year” – but that doesn’t make his contention any less false.

McAdam daagde Sanders uit om een Amerikaans bedrijf te noemen dat meer doet voor binnenlandse werknemers dan Verizon. De topman beschuldigde de presidentskandidaat er ook van zich, zonder veel kennis van zaken, te bemoeien in onderhandelingen die al bijna een jaar duren. Kort door de bocht dusdat Sanders over de rug van Verizon politieke punten wil scoren in de aankomende verkiezingen in de staat New York. McAdam toonde begrip voor de manier waarop een campagne gevoerd moet worden, maar hij verwierp de toon van Sanders als “gevaarlijk” en “wereldvreemd”.

“But when rhetoric becomes disconnected from reality, we’ve crossed a dangerous line. We deserve better from people aspiring to be president. At the very least, we should demand that candidates base their arguments on the facts … even when they don’t fit their campaign narratives”.

Meer over de staking bij Verizon:

Belasting wordt nog minder leuk

Alsof 15 april - de dag dat Amerikaanse burgers hun belastingaangifte moeten hebben ingediend - al niet ‘leuk’ genoeg is, komt Quartz de boel nog onaangenamer maken. Volgens het zakenmedium zijn de gevoelige gegevens uiterst eenvoudig te hacken.

Vorig jaar berichtte Quartz al over hackers die informatie van honderdduizenden belastingbetalers ontfutselden van de site van de Amerikaanse belastingdienst. Een recente digitale inbraak bij uitgever Mansueto Ventures doet vermoeden dat Amerikanen ook op andere manieren grote risico´s lopen. Criminelen probeerden met de gestolen sofinummers en adressen van werknemers van het bedrijf belastingaangiften in te dienen en de teruggaven te claimen voor henzelf.

Deze vorm van identiteitsdiefstal neemt toe in de VS en doet het ergste vermoeden voor de toekomst. Want dit zal vast niet leiden tot het nog makkelijker maken van online belastingaangiftes.

De redding van de bioscoop

Regisseur J.J Abrams blaast niet alleen - op succesvolle wijze - nieuw leven in filmfranchises zoals Star Trek en Star Wars, hij probeert ook de bioscoop als instituut in leven te houden. Met zijn productiemaatschappij Bad Robot experimenteert hij met een innovatieve manier om films te beleven, schrijft The Verge. Het geheime wapen van Abrams? ‘Immersive cinema’.

Dit is wat anders dan filmervaringen zoals 3D of waterstralen die in het gezicht van bioscoopbezoekers worden gespoten. ‘Immersive cinema’ van Abrams maakt gebruik van een speciaal driedelig scherm, de Barco Escape. Dat ziet er ongeveer zo uit:

In de VS zijn maar vijftien van dit soort schermen te vinden. De Barco Escape biedt een mogelijkheid om films te laten zien die kijkers onderdompelen en hopelijk ook overrompelen. Handige regisseurs, zoals Abrams, schieten hun films met die drie schermen in het achterhoofd - met aandacht voor details (of explosies) op elk scherm. Abrams wil het Barco Escape formaat gebruiken bij zijn nieuwste film: Star Trek Beyond. Volgens The Verge zal het grootste deel van de film zich afspelen op het centrale scherm, maar zal de regisseur 20 minuten aan materiaal gebruiken voor de zijschermen. Het blijft immers nog een experiment, maar wie weet is dit binnenkort de lucratieve toekomst van bioscoopfilms.

De trailer van Star Trek Beyond: