Taakstraf en vrijspraak in Almeerse aanrandingszaken

Over de zaak ontstond ophef, omdat de verdachten asielzoekers zijn. Onder anderen Wilders twitterde er over.

De rechtbank in Lelystad.
De rechtbank in Lelystad. Foto Lex van Lieshout / ANP

Een van de asielzoekers die verdacht werden van een aantal aanrandingen in het uitgaansgebied van Almere, in september vorig jaar, is veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. Een tweede verdachte werd vrijgesproken.

De 18-jarige man die werd veroordeeld, heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan de aanranding van twee vrouwen. Voor een derde aanranding werd hij vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Wel moet hij zich laten begeleiden en dertig uur de leerstraf Respect Limits Plus volgen.

Over de aanrandingszaak was veel te doen, mede door een tweet van PVV-leider Wilders:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Bedankt hè Mark Rutte dat je ze allemaal ons land binnenlaat. #grenzendicht #kominverzet https://t.co/ZrUsuZ2J0V

Lees meer over de onrust die de zaak veroorzaakte: Klacht over ‘doofpot’ na aanrandingen Almere

In de ontstane commotie zag de rechtbank geen reden om anders te straffen:

De rechtbank heeft geconstateerd dat over deze zaak veel ophef is geweest, met name omdat verdachte een asielzoeker is, die nog niet lang in Nederland verblijft. De rechtbank ziet hierin echter geen aanleiding om de aan de verdachte op te leggen straf zwaarder of minder zwaar te laten zijn.

De tweede verdachte, een 21-jarige man, werd vrijgesproken. Hij werd verdacht van ontuchtige handelingen nadat hij het slachtoffer van achter een arm om haar nek had geslagen. Volgens zijn advocaat probeerde hij haar een kus te geven, nadat ze hem een sigaret had gegeven. De rechtbank vond dat “vervelend, irritant en ongepast”, maar zag er geen ontucht in.

    • Bastiaan Nagtegaal