Chinees homostel mag niet trouwen van rechter

Een rechter in het Chinese Changsha heeft woensdag geoordeeld dat een homokoppel niet kan trouwen. Sun Wenlin en Hu Mingliang wilden als eerste in het Aziatische land hun relatie officieel laten registreren en zagen wettelijke ruimte. Ze daagden een plaatselijk Bureau voor Civiele Zaken voor de rechter dat weigerde hun huwelijksaanvraag te erkennen. Het gerecht wilde echter geen uitspraak doen. Wenlin en Mingliang worden gezien als voorvechters van de ontluikende LGBT-beweging in China. Zij willen een huwelijksbewijs net als hun ouders en grootouders. Het duo denkt dat de huwelijkswet, waarin niet nadrukkelijk wordt gesproken over mannen en vrouwen, daar de mogelijkheid toe biedt. Samenwonen deden zij al en hun relatie is geaccepteerd door de families. (NRC)