‘Una Remontada’ redt Real Madrid tegen Wolfsburg

Champions League Real Madrid plaatst zich met een 3-0 zege op Wolfsburg voor de halve finale. Zoals zo vaak werd in Bernabéu uitverlies goedgemaakt.

Casemiro en Cristiano Ronaldo vieren feest. Foto AFP / Javier Soriano

Una Remontada. De Spanjaarden hebben slechts twee woorden nodig voor het goedmaken van een verloren heenwedstrijd met een klinkende overwinning. Real Madrid toonde dinsdagavond in de return van de kwartfinales van de Champions League met drie treffers van Ronaldo aan over de veerkracht van een Europese topclub te beschikken. Voor de derde keer maakte ‘de Koninklijke’ een 2-0 uitnederlaag in een Europees toernooi in eigen huis weer goed.

De opluchting was groot toen Real Madrid alsnog op zwaarbevochten wijze ten koste van Wolfsburg de laatste vier haalde. Het had veel meer moeite gekost dan verwacht. Na de loting was Real Madrid zeer tevreden geweest met Wolfsburg. Spaanse sportkranten noemden de Duitsers al gekscherend de Assepoester van het miljoenenbal. In verschillende media werd zelfs gerept over een ‘gestuurde’ paring van de tegenstanders.

Van een walkover was geen sprake. Real Madrid ging in Wolfsburg ten onder aan pech én gemakzucht. Na de afgang was de bravoure al snel terug. In het Santiago Bernabéu zouden de elf van Wolfsburg wel vermorzeld worden. Dat vertrouwen was deels gebaseerd op resultaten uit verleden.

Celtic

In aanloop naar de return doken de media in de clubgeschiedenis om eerder goedgemaakte nederlagen naar boven te halen. Twee keer was na een verlies van 2-0 later in het Bernabéu met 3-0 gewonnen. In het seizoen 1979-1980 in de Europa Cup I tegen Celtic. En in 1984-1985 werd Inter in het UEFA-Cuptoernooi met die cijfers alsnog uitgeschakeld.

De zege op de Italianen kreeg een extra lading door de uitspraak die de Spanjaard Juanito destijds in steenkolen Italiaans deed: „Noventa minuti in Bernabéu son molto longo.” Negentig minuten in het Bernabéu bleken inderdaad te lang voor de ploeg uit Milaan. Een zoon van de overleden Juanito plaatste na het echec in Wolfsburg een tweet met de tekst: „Laat mijn vader nu met rust, iedere keer als een achterstand moet worden omgebogen wordt hij erbij gehaald.”

Real Madrid bereidde zich voor op het duel met Wolfsburg alsof het de wedstrijd van het seizoen betrof. En in verschillende opzichten was dat vooraf ook zo. De achterstand op koploper FC Barcelona is met vier punten nog altijd groot en de ploeg verdween al eerder het bekertoernooi. De slechte resultaten kostten trainer Rafael Benítez zijn baan.

Zidane

Het bestuur van Real Madrid nam een risico door de onervaren Zinédine Zidane als trainer een kans te geven. De Fransman had veel krediet door zijn verdiensten als speler van de club, maar als er geen prijzen worden gewonnen is dat snel verdwenen. De competitiezege in Camp Nou tegen FC Barcelona bleek begin deze maand bleek weinig waard toen bij Wolfsburg met 2-0 werd verloren. Uitschakeling in de Champions League zou de positie van Zidane wankel maken.

De spelers van Real Madrid stonden voor een vol huis op en poetsten de nederlaag weg. Ronaldo maakte met twee treffers na zeventien minuten de achterstand al snel goed. Een kwartier voor tijd schoot hij met een vrije trap van ruim twintig meter de bevrijdende 3-0 binnen. Daarmee hield Ronaldo de hoop in leven dat Real Madrid dit seizoen de elfde Europese hoofdprijs kan winnen.

    • Koen Greven