‘Remontada’ aan de hand van Ronaldo

Real Madrid voegt zich na een 3-0 zege op Wolfsburg bij de beste vier. Ronaldo stal de show met drie doelpunten.

Met zijn vijfde hattrick in de Champions League zorgde Cristiano Ronaldo (uiterst rechts) ervoor dat Real Madrid dinsdag de halve finale bereikte ten koste van Vfl Wolfsburg. Foto Juan Medina/Reuters

Una Remontada. De Spanjaarden hebben slechts twee woorden nodig voor het goedmaken van een verloren heenwedstrijd met een klinkende overwinning. Real Madrid toonde dinsdagavond in de return van de kwartfinales van de Champions League met drie treffers van Cristiano Ronaldo aan over de veerkracht van een Europese topclub te beschikken. Voor de derde keer in de clubgeschiedenis maakte ‘de Koninklijke’ een 2-0 uitnederlaag in een Europees toernooi op eigen veld weer goed.

De opluchting was groot toen Real Madrid op een regenachtige avond zwaarbevochten ten koste van Wolfsburg de laatste vier bereikte. Het had veel meer moeite gekost dan verwacht. Na de loting was Real Madrid nog erg tevreden geweest met Wolfsburg. Spaanse sportkranten noemden de Duitsers al gekscherend de Assepoester van de Champions League. Enkele media suggereerden dat er een ‘gestuurde’ paring van de tegenstanders was geweest.

Maar van de verwachte eenvoudige klus was geen sprake. Real Madrid ging in Wolfsburg ten onder aan pech én gemakzucht. Na de afgang was de bravoure echter snel terug. In het Santiago Bernabéu zouden de elf van Wolfsburg voor vier ‘muren’ van tachtigduizend fans wel vermorzeld worden. Dat vertrouwen was deels gebaseerd op resultaten uit het verleden.

In aanloop naar de return doken de media in de statistieken om eerder goedgemaakte nederlagen naar boven te halen. Twee keer werd na een nederlaag van 2-0 vervolgens in het Bernabéu met 3-0 gewonnen. In het seizoen 1979-1980 in de Europa Cup I tegen Celtic. En in 1984-1985 werd Inter in het UEFA-Cuptoernooi met die cijfers alsnog uitgeschakeld.

De zege op de Italianen kreeg een extra lading door de uitspraak die de Spanjaard Juanito destijds in steenkolenitaliaans deed: „Noventa minuti in Bernabéu son molto longo.” Negentig minuten in het Bernabéu bleken inderdaad te lang voor de ploeg uit Milaan én dus ook voor VfL Wolfsburg. Een zoon van de overleden Juanito plaatste na het echec in Wolfsburg een tweet met de tekst: ‘Laat mijn vader nu met rust, iedere keer als een achterstand moet worden omgebogen wordt hij erbij gehaald.’

Real Madrid bereidde zich voor op het duel met Wolfsburg alsof het de wedstrijd van het seizoen betrof. En in sommige opzichten was dat ook zo. De achterstand op koploper FC Barcelona is met vier punten nog altijd groot en de ploeg verdween al eerder uit het bekertoernooi. De slechte resultaten kostten trainer Rafael Benítez zijn baan. Die strijdt nu met Newcastle United tegen degradatie uit de Premier League.

Het bestuur van Real Madrid nam een risico door de onervaren Zinédine Zidane als trainer een kans te geven. De Fransman had veel krediet door zijn verdiensten als speler van de club, maar als er geen prijzen worden gewonnen is dat snel verdwenen. De competitiezege in Camp Nou tegen FC Barcelona begin deze maand bleek weinig waard toen bij Wolfsburg met 2-0 werd verloren. Uitschakeling in de Champions League zou de positie van Zidane hebben doen wankelen.

Zijn vijfde hatrtrick

De spelers van Real Madrid stonden voor een vol stadion op het juiste moment op. Ronaldo werd de grote ster van de avond. Hij maakte met twee doelpunten al na zeventien minuten de achterstand goed. Een kwartier voor tijd schoot Ronaldo met een vrije trap van ruim twintig meter de bevrijdende 3-0 binnen. De Portugees is met 93 doelpunten de topscorer aller tijden van de Champions League.

Door de vijfde hattrick van Ronaldo in de Champions League houdt Real de hoop dat de club dit seizoen haar elfde Europese hoofdprijs kan winnen. Het zou Zidane tot een toptrainer maken. Na una remonatada is alles anders.

    • Koen Greven