Rellen in Macedonië na groot presidentieel pardon

Ruiten sneuvelden en er werd brand gesticht. Demonstranten zijn boos dat van corruptie verdachte politici vrijuit gaan.

Demonstranten in Skopje. Robert Atanasovski / Reuters

Duizenden Macedoniërs zijn woensdag de straat op gegaan in de hoofdstad Skopje om te protesteren tegen een omstreden beslissing van president Ivanov, om politici die betrokken zouden zijn bij een afluisterschandaal niet te vervolgen. Bij de rellen raakten de demonstranten slaags met de politie, zo meldt persbureau Reuters.

De demonstranten gooiden stenen en eieren naar overheidsgebouwen. In een van de kantoren van de president werden ramen ingegooid, waarna er demonstranten naar binnen gingen, meubels meenamen en die op straat in brand probeerden te steken. Ook bij het ministerie van Justitie werden ruiten ingegooid. Met gummiknuppels dreef de politie de demonstranten uiteen.

Er zijn twaalf mensen opgepakt, een journalist raakte gewond. Een gelijktijdige demonstratie voor de regering verliep volgens Reuters vreedzaam.

Aftreden geëist

56 Macedonische politici die verdacht worden van betrokkenheid bij een groot afluisterschandaal hebben een presidentieel pardon gekregen, maakte de president woensdag bekend. Een dag eerder zei hij al dat het onderzoek naar het afluisterschandaal zou worden gestaakt.

Op verzoek van de in januari afgetreden president Gruevski en zijn bondgenoten zouden onder meer journalisten en rechters op grote schaal zijn afgeluisterd. Gruevski en verschillende kabinetsleden van de huidige president Ivanov kunnen nu niet meer vervolgd worden.

De oppositie reageerde fel op de beslissing van Ivanov, bij monde van oppositieleider Zoran Zaev:

“Wij eisen het aftreden van Gjorge Ivanov. Als hij niet opstapt, drijven wij deze staat naar de afgrond. Dit is een staatsgreep. Wij zullen alle middelen gebruiken om dat te voorkomen.”

Ook internationaal werd er afwijzend gereageerd op de ontwikkelingen. Eurocommissaris Johannes Hahn hekelde de regering, maar riep ook op geen geweld te gebruiken.

Twitter avatar JHahnEU Johannes Hahn #Skopje: Today’s actions of President #Ivanov are not in line with my understanding of #rule of law. 1/4
Twitter avatar JHahnEU Johannes Hahn #Skopje: “Call upon all political parties and responsible citizens to refrain from acts of violence” 1/2

De Amerikaanse ambassadeur in Macedonië liet optekenen dat deze beslissing juist nog meer politici corrumpeert.

Twitter avatar AmbBaily Amb. Jess Baily A blanket pardon w/o due process protects corrupt politicians and their associates. Let #SPO and courts do their jobs.
    • Joram Bolle