Rechter: Chinees homokoppel mag niet trouwen

Sun Wenlin en Hu Mingliang wilden als eersten hun relatie officieel laten registreren en hoopten daarmee een precedent te scheppen.

Hu Mingliang (links) en Sun Wenling (rechts) verlaten de rechtbank nadat zij hebben gehoord dat de rechter geen oordeel wil vellen over de vraag of zij kunnen trouwen met elkaar.
Hu Mingliang (links) en Sun Wenling (rechts) verlaten de rechtbank nadat zij hebben gehoord dat de rechter geen oordeel wil vellen over de vraag of zij kunnen trouwen met elkaar. Foto Gerry Shih/AP

Een rechter in het Chinese Changsha heeft woensdag geoordeeld dat een homokoppel niet kan trouwen. Sun Wenlin en Hu Mingliang wilden als eersten in het Aziatische land hun relatie officieel laten registreren en zagen daartoe wettelijke ruimte. Ze daagden een plaatselijk Bureau voor Civiele Zaken voor de rechtbank dat weigerde hun huwelijksaanvraag te erkennen. Het gerecht stelt echter dat het geen uitspraak kan doen in de zaak, meldt persbureau AP.

Wenlin en Mingliang worden gezien als voorvechters van de ontluikende LGBT-beweging in China. Zij willen een huwelijksbewijs net als hun ouders en grootouders. Het duo denkt dat de huwelijkswet, waarin niet nadrukkelijk wordt gesproken over mannen en vrouwen, daar de mogelijkheid toe biedt. Samenwonen deden zij al en hun relatie was eindelijk geaccepteerd door de wederzijdse families. Toen zij over wilden gaan tot officiële registratie, stuitten ze echter op een bureaucratische muur van onbegrip, zo schreef NRC-correspondent Oscar Garschagen eerder.

Steun van honderden Chinezen

Wenlin en Mingliang werden woensdag bij hun gang naar de rechtbank gesteund door zo’n driehonderd Chinezen die de zaak om de rechten van homokoppels met belangstelling volgen. Honderd van hen mochten uiteindelijk naar binnen. Direct na het oordeel van de rechter stelde Wenlin dat hij tegen het besluit in beroep zal gaan “totdat hij alle legale opties heeft geprobeerd”. De advocaat van de twee verwachtte dat de rechter negatief zou oordelen, “maar niet zó snel”.

Wenlin stelt dat hij bezoek heeft gehad van de politie, die ervoor probeerde te zorgen dat hij zou afzien van de rechtszaak. Tegenover AP zegt de Chinees:

“Ik hoop dat ik de weg voor anderen zo breed mogelijk kan plaveien, zodat mensen die hetzelfde willen doen, kunnen zien hoe hard we hebben geprobeerd en wat de mogelijkheden zijn.”

    • Jorg Leijten