‘Politie Chicago heeft geen respect voor zwarte levens’

Dat is het harde oordeel van een panel, dat onderzoek deed naar politiegeweld tegen zwarte mensen.

Demonstranten protesteren dinsdag tegen het doodschieten van de zwarte tiener Pierre Loury. Foto Scott Olson / AFP

De politie van Chicago heeft “geen respect voor de levens van gekleurde mensen”. Dat is het harde oordeel van een onderzoekspanel in een rapport dat woensdag werd gepresenteerd, meldt persbureau AP.

Het betreft hier geen recente ontwikkeling: volgens het panel heeft de politie van de Amerikaanse stad Chicago door het gebruik van excessief geweld en een doofpotcultuur zwarte burgers en latino’s al decennia van zich vervreemd. De afgelopen jaren was 74 procent van de honderden mensen die door de politie werden gedood zwart. Dat terwijl laatstgenoemde groep slechts 33 procent van de bevolking van de stad uitmaakt.

Ingesteld vanwege geweld tegen zwarte burgers

De onderzoeksgroep werd vorig jaar ingesteld nadat onrust was ontstaan omdat politieagenten veel zwarte “verdachten” hadden doodgeschoten. Burgemeester Emanuel droeg onlangs als korpschef de Afrikaans-Amerikaanse agent Eddie Johnson voor, die al 27 jaar bij de politie werkt. De gemeenteraad stemde woensdag unaniem met die aanstelling in.

Afgelopen maandag laaide de onrust weer op, toen de politie een 16-jarige zwarte jongen doodschoot. Volgens agenten droeg de jongen een wapen, maar dit wordt weersproken door zijn moeder. Dinsdag kwamen zo’n honderd mensen samen voor een nachtwake, waarbij zij stil door de straten schreden en het verkeer blokkeerden.

Tal van incidenten

Emanuel ontsloeg in december de korpschef na de dood van een 17-jarige zwarte tiener, die zestien politiekogels op zich afgevuurd kreeg. Een video van het incident leidde tot grote protesten.

In de nasleep daarvan was er opnieuw een schietpartij. Daarbij kwamen een 55-jarige zwarte vrouw en een 19-jarige zwarte man om het leven. De man zou zich agressief gedragen hebben, de vrouw werd volgens de politie “per ongeluk” geraakt.

Akelige geschiedenis

De politie van Chicago kent een duistere geschiedenis. In 1969 werd in de stad in Illinois de 21-jarige zwarte activist Fred Hampton van de Black Panther Party doodgeschoten door FBI-agenten. Van de jaren zeventig tot de jaren negentig zou de politie gemarteld hebben.

Chicago was niet de enige Amerikaanse stad waar afgelopen jaren ophef ontstond over geweld van politieagenten tegen zwarte burgers. Onder meer in New York, Washington en Baltimore werden grote protesten georganiseerd.

Eind 2015 kondigden Emanuel en de waarnemend korpschef aan dat de politie meer stroomstootwapens en extra training zou krijgen, met als doel om geweldloos een einde te kunnen maken aan gespannen situaties. Ook worden de agenten opgeleid om gespannen situaties te de-escaleren.

    • Casper van der Veen