Arabische jongeren keuren IS af

De overgrote meerderheid van jongeren in de Arabische wereld verwerpt Islamitische Staat (IS) en denkt dat de terreurgroep er niet in slaagt een kalifaat te vestigen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Arab Youth Survey. Peilingbureau Penn Schoen Berland interviewde 3.500 jongeren in 16 landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook als IS minder geweld zou gebruiken zou slechts 13 procent IS kunnen steunen. En 50 procent ziet de opmars van IS als grootste probleem in de regio. Gebrek aan werk wordt in acht van de zestien landen gezien als belangrijkste reden voor de aantrekkingskracht van IS.

De perceptie van de Arabische Lente blijft verslechteren. In 2012 vond 72 procent dat ze beter af zijn, nu 32 procent. Vooral werkloosheid wordt als een probleem gezien. In de Arabische wereld zit een kwart van de jongeren (16-24 jaar) zonder baan. De meeste ondervraagden (53 procent) vinden bewaren van stabiliteit belangrijker dan het bevorderen van democratie (28 procent). (NRC)