Pas op: cultuurverschillen!

None

De Nederlanders die de baas aanspreken alsof hij de buurman is. ADO Den Haag die hun nieuwe Chinese baas schoffeert. En Duitsers die het haten wanneer Nederlanders tijdens een vergadering gaan polderen. Culturele verschillen kunnen veel problemen opleveren in het zakendoen. En wie star en eigenwijs genoeg is om zich niet aan te passen, kan daar opdrachten door verliezen. Jim Morris en Sylla Pahladsingh werk(t)en beide voor Schouten & Nelissen en hebben veel te vertellen over die culturele verschillen en de problemen die het kan opleveren. Hun voorbeelden zijn de leukste gedeeltes van het boek. Vooral over die Duitsers die zich doodergeren aan het informele gedeelte van de vergadering waar Nederlanders zo dol op zijn. Of de Chinees die te beleefd was om een ratelende Nederlander te onderbreken. En de Zweden die een Braziliaanse opdracht binnen sleepten, omdat ze langer bleven rondhangen dan de Zwitsers met hun betere pitch. Dat er dan weer opdrachten, oefeningen en cultuurbingo aan het boek wordt toegevoegd, had voor ons niet gehoeven.

    • Alex van der Hulst