Parlementsverkiezingen Syrië klap in gezicht voor oppositie

De oppositie noemt de verkiezingen een “provocatie” voor de vredesbesprekingen in Genève.

Een vrouw stemt in de Syrische hoofdstad Damascus voor het nieuwe parlement in het door oorlog verscheurde land. Foto Omar Sanadiki/ Reuters

In een aantal gebieden van Syrië die gecontroleerd worden door het regime mogen inwoners op woensdag stemmen voor een nieuw parlement, zo meldt persbureau AP. Van de meer dan 7.000 kandidaten zijn er 3.500 goedgekeurd; zij strijden voor één van de 250 zetels in het parlement dat functioneert als een applausmachine voor de Syrische president Assad.

Elke vier jaar worden parlementsverkiezingen gehouden in Syrië. Volgens Damascus staan deze verkiezingen los van de vredesbesprekingen die woensdag weer van start gaan in de Zwitserse stad Genève.

Oppositie noemt verkiezingen een “provocatie”

De Syrische oppositie noemt de parlementsverkiezingen een “provocatie” die het vredesproces in Genève ondermijnt. Daarnaast is volgens hen een bedreiging voor het staakt-het-vuren dat tot stand is gekomen door de Verenigde Staten en Rusland.

De parlementsverkiezingen worden gehouden in twaalf van de veertien Syrische provincies. Alleen in de provincie Raqqa, waar terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aan de macht is, en in de noordelijke provincie Idlib, waar de aan Al-Qaeda gelieerde beweging Al-Nusra het bewind voert, zijn geen verkiezingen. In een aantal andere gebieden in Syrië is het regime wel vertegenwoordigd, maar ligt de macht feitelijk in handen van rebellenbewegingen zoals in het noordoosten van het land waar de Koerdische PYD en haar militaire tak de YPG de dienst uitmaken.

Een 54-jarige overheidsfunciontaris uit Damascus laat aan persbureau AP weten dat hij “zich trots voelt” omdat hij zijn stem mag uitbrengen. Hij hoopt dat bij de volgende verkiezingen “alle Syriërs mogen stemmen en dat het land geheel gezuiverd is van terroristen”. Voor het eerst in de geschiedenis van Syrië mogen dit keer ook soldaten hun stem uitbrengen.

VS is bezorgd over gebrek steun van Assad aan staakt-het-vuren

Dat er op dit moment verkiezingen worden gehouden in Syrië zorgt voor een zeer surreël tafereel. In de relatief veilige hoofdstad Damascus gaan mensen stemmen, terwijl inwoners in de noordelijke stad Aleppo moeten schuilen voor bombardementen, zo laat een journalist van AFP weten in een tweet.

Twitter avatar GebeilyM Maya Gebeily #SYRIA: Syrians in Damascus wake up today & vote. Syrians in Geneva wake up & go to UN HQ. Syrians in Aleppo wake up fearing new air strikes

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Samantha Power, is bezorgd dat president Assad het staakt-het-vuren in het land loslaat. Dit liet zij dinsdagavond weten na een besloten bijeenkomst van de vijftien landen binnen de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Syrië, zo meldt persbureau AFP. Volgens VN-gezant Staffan de Mistura dreigt er een escalatie van de gevechten in de provincies Aleppo, Homs en rond Damascus.

De Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin, bevestigde dat Al-Nusra “een offensief is gestart in de provincie Aleppo”. Hij liet in het midden of het Syrische leger bezig is met een tegenval tegen de aan Al-Qaeda gelieerde bweweging. Volgens Power is daar wel sprake van, zij is “gealarmeerd” door berichten over een Syrisch plan om een door Rusland gesteunde aanval uit te voeren op Aleppo. Het staakt-het-vuren heeft geen betrekking op de gevechten met Al-Nusra en IS.

    • Huib de Zeeuw