Panama doet inval bij kantoor Mossack Fonseca

De politie was op zoek naar bewijsmateriaal over witwassen en het financieren van terrorisme.

Politie-inval bij het hoofdkantoor van Mossack Fonseca, het juridisch advieskantoor uit Panama.
Politie-inval bij het hoofdkantoor van Mossack Fonseca, het juridisch advieskantoor uit Panama. Foto Arnulfo Franco/ AP

De Panamese politie heeft dinsdag een inval gedaan bij het hoofdkantoor van Mossack Fonseca, het juridisch advieskantoor dat centraal staat in de Panama Papers. Een politie-eenheid gespecialiseerd in georganiseerde misdaad was op zoek naar bewijsmateriaal over witwassen en het financieren van terrorisme, zo meldt persbureau AP.

Eerder deze week onderzocht de politie in Peru een lokaal kantoor van het juridisch advieskantoor dat in de afgelopen jaren duizenden geheime vennootschappen heeft opgericht in belastingparadijzen.

Ook onderzoek bij dochterbedrijven

In een verklaring heeft de procureur-generaal in Panama verklaard dat het doel van het onderzoek is om “documenten te vinden die verband houden met de nieuwsberichten dat het bedrijf illegale activiteiten heeft uitgevoerd”. Ook dochterbedrijven van Mossack Fonseca werden doorzocht.

De Panamese president Juan Carlos Varela heeft na de onthulling van de miljoenen documenten van het juridisch advieskantoor de financiele sector in zijn land verdedigd omdat het van strategisch belang is. Hij beloofde wel om hervormingen door te voeren en de sector transparanter te maken.

Mossack Fonseca is niet van plan om te stoppen

Het Panamese bedrijf, opgericht door Jurgen Mossack en Ramon Fonseca, liet via twitter weten dat ze “blijven meewerken met alle onderzoeken die worden uitgevoerd op haar hoofdkantoor”.

Twitter avatar Mossfon Mossack Fonseca Informamos al país, “Seguimos cooperando con las autoridades en las investigaciones que se están realizando en nuestra Casa Matriz”.

Vorige week vrijdag liet medeoprichter Mossack weten aan de Amerikaanse televisiezender CNBC dat ze niet wisten dat medewerkers van toppolitici zijn firma gebruikten om geld weg te sluizen. Hij reageerde op de onthulling dat er zeker 2 miljard dollar (1,75 miljard euro) rondgaat in bedrijven in belastingparadijzen op naam van getrouwen van de Russische president Poetin.

Het juridisch advieskantoor is na de talloze onthullingen niet van plan om te stoppen met het leveren van haar diensten, “we gaan geen bananen planten of iets dergelijks”, zo liet Mossack weten aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Hij gaf toe dat zijn bedrijf fouten heeft gemaakt en denkt dat ze, ondanks de wereldwijde ophef, maar een klein aantal aanpassingen moeten doen.