Talibaan kondigen opnieuw voorjaarsoffensief aan

Per e-mail aan internationale media hebben de Afghaanse Talibaan dinsdag hun voorjaarsoffensief aangekondigd. Ze hebben de inmiddels traditionele militaire campagne dit keer Operatie Omari gedoopt, een verwijzing naar Mullah Omar. De Talibaan bevestigden pas vorige zomer dat hun leider al drie jaar geleden was overleden.

Sinds de Talibaan in 2001 door een westerse coalitie onder leiding van de VS uit de hoofdstad Kabul werden verdreven, voeren ze met wisselend succes een guerrillastrijd.

De strijd tussen het Afghaanse leger, nog altijd bijgestaan door enige duizenden buitenlandse militairen, en de Talibaan eiste vorig jaar zo’n 3.500 doden en 7.500 gewonden, iets minder dan in 2014. Voor het eerst in jaren wisten de Talibaan enige tijd een grotere stad in te nemen, Kunduz. In de noordelijke provincie Kunduz was Nederland van 2011 tot 2013 actief met een trainingsmissie. De radicaal-islamitische Talibaan kondigden nu „grootschalige aanvallen” aan, waaronder zelfmoordaanslagen en moordaanslagen. De aanslagen moeten het moreel van regering en leger ondermijnen. Wel beloofden de Talibaan burgers en civilie infrastructuur zo veel mogelijk te ontzien. Ook zeggen ze burgers ervan te willen overtuigen zich vrijwillig bij hun strijd aan te sluiten. De Talibaan zeggen „mechanismen van goed bestuur” na te streven, „zodat onze burgers een veilig en normaal leven kunnen leiden”. (AP, Reuters)