Open Conventie in zicht bij Republikeinse kandidaten

De Republikeinen stevenen af op een open conventie. Paul Ryan doet niet mee, en Trump vindt het systeem corrupt.

Zijn staf maakt al weken presidentieel getinte video’s waarin Paul Ryan, voorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, spreekt over ‘nationale eenheid’. Maar Ryan sloot dinsdag uit dat hij zich op een eventuele open conventie door de partijtop naar voren zal laten schuiven als de kandidaat die moet voorkomen dat de radicale conservatieve Ted Cruz of de onberekenbare populist Donald Trump de nominatie krijgt. „Laat me duidelijk zijn” , zei Ryan, „ik wil de nominatie niet en ik zal hem niet accepteren.” Speculatie over zijn warmlopen nam afgelopen weken toe, maar de video’s lijken bedoeld om de ruziënde partij tot eenheid aan te sporen.

De kans daarop lijkt niet groot nu koploper Donald Trump dinsdag in New York een tirade tegen het volgens hem „bedrieglijke” en „gemanipuleerde”kiesstelsel hield, waarin gedelegeerden uiteindelijk de doorslag geven. Trump heeft anders dan zijn rivaal Cruz verzuimd zich van de trouw van gedelegeerden te verzekeren. Dit kan hem opbreken als het hem niet lukt voor juli de vereiste 1.237 afgevaardigden te winnen en er een open conventie komt. Na de eerste stemronde mogen veel gedelegeerden dan stemmen op wie zij willen.