Initiatiefwet Wilders strandt; opkomst referendum is 32,28%

Een poging van Geert Wilders (PVV) om het kabinet met een initiatiefwet te dwingen de ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne te staken, krijgt geen meerderheid in de Tweede Kamer. De SP zal het initiatief waarschijnlijk wel steunen, maar andere partijen lijken daar niet toe bereid. Dinsdag bevestigde de Kiesraad dat het referendum over Oekraïne met een opkomst van 32,28 procent en 61 procent tegenstemmen geldig was. Volgens de referendumwet moet het kabinet dan „zo spoedig mogelijk” besluiten of het de ratificatie staakt of ondanks toch doorzet. Premier Mark Rutte heeft echter al aangekondigd dat hij maanden nodig zal hebben om een besluit te nemen. Wilders wilde daarom met een initiatiefwet komen, maar die krijgt dus onvoldoende steun. (NRC)