Vorig jaar 44 gedwongen ontslagen in gevangeniswezen om integriteitsschending

In het gevangeniswezen zijn vorig jaar 44 werknemers gedwongen ontslagen wegens integriteitsschendingen. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft verstrekt aan NRC, na berichtgeving in het FD.

In 2011, 2012 en 2014 werden ongeveer 45 werknemers ontslagen. In 2013 waren er 55 gedwongen ontslagen. Begin vorig jaar werkten er ongeveer 15.000 mensen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Van de ontslagen in 2014 ging het zeven keer om „ongeoorloofde contacten met gedetineerden”. In vier gevallen werden spullen de gevangenis in of uit gesmokkeld. Vier keer was er sprake van diefstal of fraude.

Een woordvoerder van staatssecretaris Dijkhoff (Justitie, VVD) zegt dat gevangenispersoneel „van onbesproken gedrag” moet zijn. „Daarom heeft DJI een bureau integriteit dat intern onderzoek doet wanneer er een vermoeden is van integriteitsschendingen.” Dijkhoff wil de screening van gevangenispersoneel aanscherpen, schreef hij vorige maand aan de Tweede Kamer.