MIVD: 10 tot 20 oud-militairen actief bij strijd in Syrië en Irak

MIVD weet van verschillende oud-militairen die zich in Syrië en Irak hebben aangesloten bij IS of aanverwante strijdgroepen.

Foto ANP / Ruben Meijerink

De MIVD weet van verschillende oud-militairen die zich in Syrië en Irak bij Islamitsche Staat of andere jihadistische groeperingen hebben aangesloten. Dat bleek woensdag bij de presentatie van het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Directeur Pieter Bindt sprak van in totaal “tien tot twintig” ex-medewerkers die zijn uitgereisd. Het merendeel daarvan zou samen met Koerdische of christelijke groeperingen vechten tégen IS, maar er zijn ook meerdere gevallen bekend van strijders aan de andere kant.

De jihadstrijder Yilmaz, voormalig soldaat van de landmacht, kwam eerder in het nieuws. Vorig jaar werd bekend dat ook een actief dienende sergeant van de luchtmacht zich vorig jaar bij IS zelf heeft aangesloten. Die zaak ligt bij het Openbaar Ministerie (OM) en Defensie wil er verder geen toelichting op geven.

Het aantal van tien tot twintig betreft zowel mensen die nu in het oorlogsgebied zijn als zij die alweer terugkeerden. De meeste ex-militairen die de MIVD in Syrië en Irak in beeld heeft strijden aan dezelfde kant als huidige militairen die IS bombarderen en Koerdische en Iraakse strijders opleiden. Dat is echter niet toegestaan.

In januari werd Dutchbat-veteraan Jitse Akse opgepakt nadat hij had opgeschept over het doden van IS-strijders in Syrië. Het Openbaar Ministerie laat weten voor de zomer een beslissing te nemen over mogelijke vervolging.

    • Emilie van Outeren