Meldonium-sporters ontlopen mogelijk hun straf

Wereldantidopingbureau WADA wil eerst wetenschappelijk bewijs voor afbraakperiode in lichaam.

Het hartmiddel Meldonium staat sinds dit jaar op de dopinglijst. Vele - met name - Russische sporters zijn betrapt, maar ontlopen nu mogelijk hun straf. Foto Ints Kalnins/Reuters

Sporters die voor 1 maart zijn betrapt op het middel meldonium ontlopen mogelijk hun straf. Dat kan geconcludeerd worden uit een e-mail die het wereldantidopingbureau WADA dinsdag aan de internationale sportbonden en de nationale dopingautoriteiten heeft gestuurd.

In de mail erkent WADA dat het wetenschappelijke bewijs ontbreekt over de afbraakperiode van meldonium in het lichaam. Aanvankelijk was uitgegaan van een aantal dagen, maar de Letse fabrikant van het middel, dat bij hartproblemen wordt voorgeschreven, beweerde later dat meldonium minder snel uit het lichaam verdwijnt. Het zou ook maanden na gebruik nog getraceerd kunnen worden.

Lees ook Redding voor meldonium-sporters? - Vijf vragen over het besluit van de WADA

Mede op grond van die informatie en de druk van Rusland, het land met het grootste aantal meldonium-gebruikers, adviseert WADA alle voorlopige schorsingen op te heffen en lopende tuchtprocedures aan te houden. Dat zou voor sporters als de schaatser Pavel Koelisjnikov en de tennisster Maria Sjarapova betekenen dat zij met onmiddellijke ingang weer in wedstrijden mogen uitkomen.

WADA: willen weten hoe lang meldonium in lichaam blijft

WADA wil nu wetenschappelijk hebben vastgesteld hoe lang meldonium, dat vanaf 1 januari 2016 op de dopinglijst is toegevoegd, in het lichaam blijft. Pas als daarover duidelijkheid bestaat kan worden vastgesteld of betrapte sporters al dan niet voor 1 januari het middel hebben ingenomen. WADA adviseert bovendien alle geschrapte resultaten van op meldonium betrapte sporters te corrigeren en het teruggevorderde prijzengeld opnieuw uit te keren.

In totaal gaat om zo’n 150 sporters, die voornamelijk uit Rusland afkomstig zijn. In Europa is meldonium niet geregistreerd en dus niet verkrijgbaar. Directeur Herman Ram van de nationale dopingautoriteit bevestigt desgevraagd dat er geen Nederlandse sporters voor het WADA-pardon in aanmerking komen.

    • Henk Stouwdam